Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Borsadaki son geliลŸmeler sonrasฤฑ manipรผlasyon dรผzenlemesi yolda

CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan'ฤฑn baลŸkanlฤฑk ettiฤŸi toplantฤฑda Borsa ฤฐstanbul'da kaldฤฑraรงlฤฑ pozisyonlardaki teminat aรงฤฑฤŸฤฑ kaynaklฤฑ keskin dรผลŸรผลŸรผn ortaya รงฤฑkardฤฑฤŸฤฑ sorunlarฤฑn รงรถzรผmรผ iรงin ลŸirket hisselerinde manipรผlasyonu zorlaลŸtฤฑrmayฤฑ da iรงeren dรผzenlemeler geliyor.
Borsadaki son geliลŸmeler sonrasฤฑ manipรผlasyon dรผzenlemesi yolda Borsatek

CumhurbaลŸkanฤฑ Tayyip ErdoฤŸanโ€™ฤฑn bugรผn baลŸkanlฤฑk ettiฤŸi toplantฤฑda da bu konun ele alฤฑnmasฤฑ beklenirken, deฤŸiลŸikliklerin hafta sonu veya gelecek hafta iรงinde aรงฤฑklanacaฤŸฤฑ tahmin ediliyor.

Piyasa katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ ve uzmanlar olasฤฑ dรผzenleme deฤŸiลŸiklikleri arasฤฑnda vadeli pay sรถzleลŸmelerinin sayฤฑsฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑnฤฑn da bulunabileceฤŸini ifade ettiler.

Kaynaklar, iki aya yakฤฑn devam eden %150 yรผkseliลŸ ve takip eden 10 gรผnlรผk dรผลŸรผลŸ dรถneminde aรงฤฑlan pozisyonlar nedeniyle hem bรผyรผk hem de kรผรงรผk pekรงok yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn zarar ettiฤŸini tahmin ederken, bu durumun hรผkรผmet nezdinde de rahatsฤฑzlฤฑk yarattฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirtti.

รœst dรผzey bir ekonomi yetkilisi, โ€œBanka hisselerinde yaลŸanan geliลŸmelerin hem ekonomik hem de siyasi etkileri oluyorโ€ฆ Benzer hareketlerin kesinlikle yaลŸanmasฤฑnฤฑn รถnรผne geรงilmesi gerekiyor. Alternatif adฤฑmlar รผzerinde duruluyor. Hangi adฤฑmlarฤฑn atฤฑlacaฤŸฤฑna kฤฑsa sรผrede karar verilecekโ€ dedi.

Sรถzcรผ’nรผn Reutersโ€™a dayandฤฑrdฤฑฤŸฤฑย habere gรถre, adฤฑnฤฑn aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑ istemeyen bir aracฤฑ kurum yรถneticisi, kaldฤฑraรงlฤฑ pozisyonlarฤฑn yรผksek iลŸlem hacmine sahip bankalar gibi bรผyรผk hisselerde yarattฤฑฤŸฤฑ keskin fiyat hareketlerinin ekonomi yรถnetiminde rahatsฤฑzlฤฑk yarattฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve bunun bir daha gerรงekleลŸmesini zorlaลŸtฤฑracak bir dรผzenleme deฤŸiลŸikliฤŸine Hazine koordinatรถrlรผฤŸรผnde gidilebileceฤŸini ifade etti.

Aynฤฑ kaynak, โ€œBurada bir hassasiyet oluลŸtu, รถzellikle likit banka hisselerindeki volatiliteden dolayฤฑโ€ฆ Ne olup ne olamayacaฤŸฤฑ otoriteler tarafฤฑndan belirlenecek, bรผyรผk ihtimalle haftaya kalmayacakโ€ dedi.

Piyasa uzmanlarฤฑ teminat aรงฤฑฤŸฤฑnฤฑn yatฤฑrฤฑmcฤฑlar tarafฤฑndan karลŸฤฑlanamamasฤฑ halinde, aracฤฑ kurum bilanรงolarฤฑna yansฤฑyabileceฤŸine dikkat รงektiler.

Bazฤฑ uzmanlar ayrฤฑca iลŸlem hacminin dรผลŸรผk olduฤŸu, fiyat manipรผlasyonuna imkan veren kรผรงรผk-orta รถlรงekli ลŸirketlerin paylarฤฑna dayalฤฑ vadeli kontratlarฤฑ kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ adฤฑm atฤฑlabileceฤŸini de belirttiler.

Hazine ve Borsa ฤฐstanbul herhangi bir adฤฑm atฤฑlฤฑp atฤฑlmayacaฤŸฤฑ yรถnรผndeki Reutersโ€™ฤฑn sorusunu dรผzenleyici kurumlara yรถnlendirdi. Ancak Sermaye Piyasasฤฑ Kurumuโ€™ndan (SPK) haberin yazฤฑldฤฑฤŸฤฑ sฤฑrada bir yanฤฑt gelmedi.

Bazฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlar tarafฤฑndan Vadeli ฤฐลŸlem ve Opsiyon Piyasasฤฑโ€™nฤฑn (VฤฐOP) โ€œilk bรผyรผk kriziโ€ olarak niteledikleri tฤฑrmanฤฑลŸ ve dรผลŸรผลŸรผn ardฤฑndan keskin hareketler bu hafta duruldu.

Tรผrkiyeโ€™nin en bรผyรผk banka hisseleri .XBANK geรงen hafta art arda taban olduktan sonra bu hafta yatay seyire geรงerek piyasa genelindeki stresin azaldฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถsterdi.

Ancak ลžekerbank SKBNK.IS, TSKB TSKB.IS ve ฤฐลŸ GYO ISGYO.IS hisselerinde geรงen haftadan bu yana aralฤฑksฤฑz devam eden taban hareketi stresin piyasanฤฑn bazฤฑ kฤฑsฤฑmlarฤฑnda son bulmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถsterdi. ลžekerbank hisseleri art arda yedinci gรผnde, TSKB ve ฤฐลŸ GYO ise art arda altฤฑncฤฑ gรผnde taban oldu.

Bir kaynak, vadeli iลŸlem piyasasฤฑndaki pozisyonlarฤฑn aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ olarak beลŸ aracฤฑ kurumdan iลŸlem yapan yatฤฑrฤฑmcฤฑlarda bulunduฤŸunu ifade ederken, bu pozisyonlarฤฑn gerektirdiฤŸi teminatฤฑn yatฤฑrฤฑmcฤฑlar tarafฤฑndan tamamlanmamasฤฑ halinde aracฤฑ kurum bilanรงolarฤฑna yansฤฑyabileceฤŸini belirtti.

Teminat tamamlama gerektiren pozisyonlarฤฑ taลŸฤฑyan yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Ahlatรงฤฑ, Alnus, Gedik, Tacirler ve Trive Yatฤฑrฤฑmโ€™dan iลŸlem yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirten iki iลŸlemci, sรถz konusu รผรง hissedeki taban hareketi sona erene kadar sฤฑkฤฑลŸฤฑklฤฑฤŸฤฑn ve teminat sorununun รงรถzรผlmeyeceฤŸini ifade ettiler.

Hafta baลŸฤฑnda 1.4 milyar lira ile geรงen haftaki 1.8 milyar liralฤฑk rekora yakฤฑn seyreden teminat tamamlama รงaฤŸrฤฑsฤฑ son gรผnlerde gerilemiลŸ olsa da dรผn itibarฤฑyla 567 milyon lira ile yรผksek seyrini korudu.

Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn kaldฤฑraรงlฤฑ pozisyonlarฤฑ taลŸฤฑmaya devam etmek iรงin teminat รงaฤŸrฤฑsฤฑ kadar nakit, hisse veya diฤŸer menkul kฤฑymet gรถstererek teminat aรงฤฑklarฤฑnฤฑ tamamlamalarฤฑ gerekiyor.

Bu mรผmkรผn deฤŸilse aracฤฑ kurumlarฤฑn yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn elindeki hisseleri satarak teminat tamamlฤฑyorlar. Spot hisse piyasasฤฑnda dรผลŸรผลŸlere yol aรงan bu satฤฑลŸlar yetersiz kalฤฑrsa aracฤฑ kurumlarฤฑn kendi รถzkaynaklarฤฑyla aรงฤฑฤŸฤฑ tamamlamasฤฑ, bu da yetersiz kalฤฑrsa Takasbankโ€™taki garanti fonunun kullanฤฑlmasฤฑ gerekiyor.

Takasbank hafta baลŸฤฑnda asgari teminat sฤฑnฤฑrlarฤฑnฤฑ dรผลŸรผrerek piyasayฤฑ rahatlatmฤฑลŸtฤฑ. BรผyรผklรผฤŸรผ 1.2 milyar lira olan Takasbank garanti fonunda potansiyel tรผm zararฤฑ karลŸฤฑlamaya yetecek olsa da, muhtemel zararlarฤฑn aracฤฑ kurumlarฤฑn bilanรงosuna yansฤฑmasฤฑ ihtimal dahilinde.

Gedik Yatฤฑrฤฑm konuyla ilgili Reutersโ€™ฤฑn sorularฤฑna โ€œPiyasalarda oluลŸan volatilite ile ilgili bir yorum yapamฤฑyoruz. รœlkemizin sermaye piyasalarฤฑna gรผvenimiz dรผn olduฤŸu gibi bugรผn de devam ediyor. Operasyonlarฤฑmฤฑza aynฤฑ ลŸekilde devam ediyoruzโ€ yanฤฑtฤฑnฤฑ verdi.

Alnus Yatฤฑrฤฑm sorulara yanฤฑt vermedi, ancak ลŸirkete yakฤฑn bir kaynak bir kฤฑsmฤฑ hisse olmak รผzere yeterli teminat bulunduฤŸunu ifade etti.

Ahlatรงฤฑ, Trive ve Tacirler Yatฤฑrฤฑmโ€™dan ise haberin yazฤฑldฤฑฤŸฤฑ sฤฑrada bir dรถnรผลŸ olmadฤฑ.

VฤฐOPโ€™ta toplam 49 ลŸirketin paya dayalฤฑ vadeli iลŸlem sรถzleลŸmesi iลŸlem aรงฤฑk konumda bulunuyor. Paya dayalฤฑ her kontrat iรงin รผรง vade sรผrekli olarak iลŸlem gรถrรผrken, vade sonunda hisselerin fiziki olarak el deฤŸiลŸtirmesiyle kontratlar tamamlanฤฑyor.

Daha sonra VฤฐOPโ€™a dรถnรผลŸen vadeli iลŸlem piyasalarฤฑnฤฑn 2005 yฤฑlฤฑnda kuruluลŸunda gรถrev alan Deriva DanฤฑลŸmanlฤฑk Yรถnetici OrtaฤŸฤฑ Tolga Uysal, piyasadaki sฤฑkฤฑลŸฤฑklฤฑฤŸฤฑn temel olarak pay vadeli sรถzleลŸmelerinin 30 Eylรผlโ€™de dolacak vade sonunda fiziki uzlaลŸma zorunluluฤŸundan kaynaklandฤฑฤŸฤฑnฤฑ ifade ederek, โ€œBu krizin bir daha yaลŸanmamasฤฑ iรงin tahtasฤฑ sฤฑฤŸ olan paylarda vadeli iลŸlemlerin aรงฤฑlmamasฤฑ lazฤฑmโ€ dedi.

ลžekerbank, TSKB ve ฤฐลŸ GYO hisselerindeki taban hareketinin 30 Eylรผlโ€™e kadar devam etmesi durumunda fiziki teslimatฤฑn yarattฤฑฤŸฤฑ sฤฑkฤฑลŸฤฑklฤฑฤŸฤฑn nakdi uzlaลŸฤฑ, yani aradaki fiyat farkฤฑnฤฑn alฤฑcฤฑ ile satฤฑcฤฑ arasฤฑnda mahsuplaลŸฤฑlmasฤฑ ile รงรถzรผlebileceฤŸini belirten Uysal, bu durumun ise VฤฐOPโ€™ta arbitraj pozisyonu aรงan kurumsal fonlarda zarar yaratabileceฤŸine dikkat รงekti.

Piyasadaki sorunu, โ€œBurada olan sorun teminat tamamlama รงaฤŸrฤฑsฤฑnฤฑn spot piyasada sฤฑฤŸ hisselerde yarattฤฑฤŸฤฑ kayฤฑplarla oluลŸan fasit dรถngรผ ve fiziki uzlaลŸฤฑ ลŸartฤฑnฤฑn yarattฤฑฤŸฤฑ sฤฑkฤฑลŸฤฑklฤฑk. Uzun pozisyon alan yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn vade sonunda bu hisseleri bir yerden bulmasฤฑ gerekecekโ€ diyerek รถzetleyen Uysal, vade sonunda teminat tamamlanmamasฤฑ halinde aracฤฑ kurumlarฤฑn zararlarla karลŸฤฑlaลŸabileceฤŸini, ancak aracฤฑ kurumlarฤฑn Takasbankโ€™taki kademeli teminat havuzunun oluลŸmasฤฑ halinde zararlarฤฑ karลŸฤฑlamak iรงin yeterli olacaฤŸฤฑnฤฑ belirtti.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.591146.660.12%
EURO 53.072753.15280.09%
JAPON YENฤฐ 3.4613.4730.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.528257.59520.14%
STERLฤฐN 61.049462.0951-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8466.8590.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.58950.5905-3.78%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4089.351.55%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6130.131.67%
GRAM ALTIN SERBEST P.6180.082.28%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)88.742.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131900.000.53%
HAS ALTIN GRAM (TL)6099.471.67%
SPOT ALTIN KG (TL)130818.001.55%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41570.000.77%
GรœMรœลž/ONS ($)59.202.21%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 60465.06 1.674%
Ethereum 1588.35 2.6463%
Tether USDt 1.00 -0.0826%
BNB 563.74 0.9529%
Solana 72.24 3.5314%
USDC 1.00 0.0116%
XRP 1.06 3.4594%
Dogecoin 0.08 2.8036%
Toncoin 1.57 1.1728%
Cardano 0.15 2.9319%
Shiba Inu 0.00 2.6%
Avalanche 6.57 6.926%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam