Borsalar teknoloji hisselerinin katkısıyla yükseliyor

Borsalar teknoloji hisselerinin katkısıyla yükseliyor

MSCI Dünya endeksi %0,3'lük bir artış gösterirken, çoğu piyasadaki önemli kazanç kalemleri teknoloji hisseleri oldu.

A+A-

Küresel hisse senetleri Salı günü bir ivme kazandı, bunun başlıca nedeni Wall Street'teki pozitif seans ve Federal Rezerv'in para politikasının gelecekte nasıl şekilleneceğini belirleyebilecek kritik ABD enflasyon verileri öncesinde bekleyişin olmasıydı.

Salı günü duyurulacak tüketici enflasyon verileri ve Çarşamba günü açıklanacak olan toptan satış verileri, Fed'in fiyat baskılarını ne ölçüde kontrol altında tuttuğuna dair kanıtlar sunabilir. Bu durum, ABD faiz oranlarının ne kadar daha artırılması gerektiğinin bir işareti olabilir.

Son durumda MSCI Dünya endeksi %0,3'lük bir artış gösterirken, çoğu piyasadaki önemli kazanç kalemleri teknoloji hisseleri oldu. Nvidia ile işbirliği anlaşması imzaladığını duyuran İsveçli sanayi grubu Hexagon hisseleri Avrupa'da %6,4'lük bir sıçrama yaşadı.

Nvidia'nın hisseleri bu yıl %200 civarında artarak şirketin değerini kısa bir süre için 1 trilyon dolara çıkardı ve yatırımcıların yapay zekaya olan ilgisi sektörü canlandırdı.

Çip sektörüne sermaye akışı beklentisi, Salı günü Japonya'nın Nikkei endeksinin 33 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına katkı sağladı.

Pazartesi günü S&P 500 ve Nasdaq, Nisan 2022'den bu yana en yüksek kapanış değerlerine ulaştılar. 

S&P 500, Amazon, Apple ve Tesla gibi ağırsikletlerde görülen kazanımların sonucunda Ekim 2022'deki en düşük seviyelerinden %20'nin üzerinde artışla teknik bir boğa piyasasına girdi. Bu yıl şimdiye kadar S&P %13 değer kazandı, ancak endeksteki en büyük şirketlerin etkisinin azalması sonucunda eşit ağırlıklı endeks sadece %3 artış gösterdi.

Fed'in faiz artırımlarına ara vermesi bekleniyor. Ancak geçen hafta Avustralya Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası'ndan gelen beklenmeyen artışlar, duraklamaların da bir döngü olabileceğini gösterdi.

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael Hewson'a göre; Fed'in zirvesine daha yakın olduğumuzu ve doların ne kadar daha güçlü olabileceğini değerlendirmenin önemli olduğunu belirtti.

Bank of England (BoE) önümüzdeki hafta toplanacak ve mevcut faiz oranlarını bir çeyrek puan daha artırması bekleniyor.

Salı günü açıklanan ve Nisan ayına kadarki üç aylık dönemde İngiltere'deki ücret artışlarının hızlandığını gösteren veriler, %2'lik hedefin dört katından daha fazla olan enflasyonla boğuşan İngiltere Merkez Bankası'nın işlerini zorlaştırabilir.

Para piyasaları, Şubat ayında %5,6 ile zirveye çıkan İngiltere faiz oranlarının Kasım ayındaki %4,85 seviyesinden bu yana bir artış gösterdiğini belirtiyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü faizleri 25 baz puan artırması bekleniyor. Bu durum, politikanın sıkılaştırılacağının bir göstergesi olabilir. Cuma günü toplanacak olan Japonya Merkez Bankası ise ultra gevşek politikasını sürdürmesi bekleniyor.

Para birimlerine bakıldığında, dolar endeksi, ABD para biriminin diğer altı para birimi karşısındaki performansını ölçüyor ve %0,2'lik bir düşüşle 103,32'ye geriledi. İngiltere ücret verilerinin ardından Sterlin, dolar karşısında %0,4'lük bir artışla 1,2567 dolara yükseldi. Euro da %0,4'lük bir artışla 1,0796 dolara çıktı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri geçen yılki seviyesinin %40 altında olmasına rağmen, son olarak varil başına 73,33 dolara kadar yükselerek %2'lik bir artış gösterdi. ABD ham petrol vadeli işlemleri %1,8 artarak 68,31 dolar seviyesine çıktı. Altın ise %0,5'lik bir artışla ons başına 1.967 dolara yükseldi.

İlgili Haberler