Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq vadeliler enflasyonu beklerken yükseliyor

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq vadeliler enflasyonu beklerken yükseliyor

Nasdaq 100 Vadeli İşlem kontratı 50 puan veya %0,3 değer kazandı.

A+A-

New York borsasında vadeli işlemleri Salı günü artışa geçti. Yatırımcıları önemli enflasyon verilerini beklerken, verilerin Federal Rezerv'in bir yıldır süregelen parasal sıkılaştırma döngüsünü duraklatabileceği beklentisi vadeli işlemlerdeki yükselişte etkili oluyor.

Dow vadeli işlem kontratı 5 puan veya %0,1, S&P 500 vadeli işlem kontratı 6 puan veya %0,1 ve Nasdaq 100 vadeli işlem kontratı 50 puan veya %0,3 değer kazandı.

Pazartesi günü, Wall Street ana endeksleri yükselişle tamamlamıştı. Dow Jones Industrial Average, yaklaşık 190 puan veya %0,6'lık bir artışla son 6 haftanın en yüksek seviyesine ulaşırken, S&P 500 %0,9 artarak yılın en yüksek seviyesine, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ise %1,5'lik bir artışla son 14 ayın zirvesine ulaşmıştı.

Bu hafta ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına ara vereceği ve politika yapıcıların enflasyonu düşürmedeki etkinliği değerlendirmek için bir adım geri atacağı beklentisi arttı. Bu durum piyasalarda olumlu bir hava yaratıyor.

Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi verilerinin ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor. Veriler, Fed'in karar sürecine önemli bir katkı sağlayacak ve eğer fiyat artışında önemli bir yavaşlama görülmesi hisse senetlerine ekstra destek sağlayabilir.

Analistler, Mayıs ayında fiyatların yıllık bazda %4,1 artış göstermesini bekliyorlar. Bu oran, Nisan ayındaki %4,9'luk orana kıyasla önemli bir yavaşlamaya işaret ediyor. Gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise çekirdek fiyatlarda yıllık %5,5'ten %5,3'e yükselme gösteriyor.

Oracle (NYSE:ORCL) hisseleri, bulut ve yazılım şirketinin dördüncü çeyrek gelirlerinde güçlü bir performans göstermesi ve yapay zeka kullanımında artış gösteren şirketlerin bulut tekliflerine olan talebinin artmasıyla, piyasa öncesi işlemlerde %5,2 değer kazandı.

Ev geliştirme perakendecisi Home Depot (NYSE:HD), tüketicilerin kendin yap proje harcamalarını azalttığı ve konut piyasasının zorlandığı bir ortamda Salı günü yatırımcılar ve analistlerle bir toplantı düzenleyecek.

Petrol fiyatları Salı günü yükselişe geçti. Çin ve ABD'deki talep görünümüne ilişkin süregelen endişeler, bir önceki seansta yaşanan düşüşlerin bir kısmını telafi ederek petrol fiyatlarını artırdı. Pazartesi günü, her iki gösterge de %3,5 üzerinde düşerek neredeyse üç ayın en düşük seviyelerine indi. Ancak yatırımcılar, ABD enflasyon verilerini ve Federal Rezerv toplantısının sonuçlarını beklerken pozisyonlarını temkinli bir şekilde yeniden ayarladılar.

OPEC'in en son aylık raporu ve Amerikan Petrol Enstitüsü'nün haftalık ABD ham petrol stokları verileri ilerleyen saatlerde açıklanacak.

Saat 06:50 itibariyle, ABD ham petrol vadeli kontratları %1,8 artışla varil başına 68,28 dolardan, Brent kontratı ise %2 artışla 73,29 dolardan işlem gördü. Vadeli altın kontratları da %0,4'lük bir artışla ons başına 1.977,45 dolardan, EUR/USD paritesi ise %0,4 artışla 1,0801 seviyesinden işlem gördü.
 

İlgili Haberler