Bu köpekler havlayamıyor ama ChatGPT sayesinde konuşuyor

Bu köpekler havlayamıyor ama ChatGPT sayesinde konuşuyor

Yapay zeka robot köpeklere de el attı. Geliştirilen yeni nesil robot köpekler havlayamıyor; ancak ChatGPT sayesinde tam cümlelerle konuşabiliyorlar.

A+A-

Bir yapay zeka yazılım şirketi olan Levatas, OpenAI'nin ChatGPT'sini şirketin 2020'de tanıttığı robot köpekleri Spot'a entegre etmek için Boston Dynamics ile ortaklık kurdu. Google Asistan'ın ses teknolojisini kullanan ChatGPT, robot köpeklere insanları yüz yüze anlama ve onlara yanıt verme becerisi kazandırıyor.

Levatas'ın kurucusu ve CEO'su Chris Nielsen Fast Company'ye verdiği demeçte, üretim ve lojistik gibi sektörlerde kullanılan bu yapay zeka destekli robot köpeklerin başlangıçta "görevleri" ya da dökülmeleri ve sızıntıları tespit etmek ve fabrikalarda ekipman hasarını aramak gibi yapmak üzere programlandıkları uzun görev listelerini yerine getirmek için tasarlandığını söyledi.

Nielsen Fast Company'ye yaptığı açıklamada, robot köpeklerin bu görevleri yerine getirirken "yalnızca teknik insanların üstesinden gelebileceği" büyük veri setlerini toplayacağını söyledi.

Henüz ticari olarak piyasaya sürülmemiş olan yeni ChatGPT özelliğinin bu verileri daha az teknik uzmanlığa sahip kişilere iletebileceğini de sözlerine ekledi. Nielsen sözlerinin devamında "Robotun görevleri hakkında bir soru sorulduğunda, ChatGPT bunu yorumlayabilir ve robotun verilerini analiz ederek bir cevap formüle edebilir" dedi.

Bu robot köpeklerle yapılan bir gösteri, sözlü sorulara net bir şekilde cevap verebildiklerini gösteriyor.

Bir kişi Spot'a "Bir sonraki görevinizde kaç denetim var?" diye sorduğunda robot "Bir sonraki görevimde 20 denetim var" diye cevap verdi.

Daha sonra farklı bir kişi Spot'tan son görevini anlatmasını istedi. Robot, görevin nerede gerçekleştiği, ne kadar sürede tamamlandığı ve "iki termal anomali" tespit ettiğine dair ayrıntılarla yanıt verdi.

Spot'un yeni yetenekleriyle ilgili haber, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın, şehrin polis departmanının bomba tehditleri ve rehineler gibi hayati tehlike arz eden durumlarda Boston Dynamic'in robot köpeklerini bir kez daha görevlendireceğini açıklamasından sadece birkaç hafta sonra geldi. Hatta tehlikeli atık sahalarını denetlemek için bile kullanılacaklar.

Adams, "tehlikeli olduğu için polis memurlarının içeri giremediği" durumlarda köpeklerin "hayat kurtarabileceğini" söyledi.

Levatas NYPD ile çalışmıyor olsa da Nielsen Insider'a verdiği demeçte ChatGPT ile "değerli bir kullanım alanı görebildiğini", herkesin robotla iletişim kurarak "yol tarifi isteyebileceğini" ya da "en yakın acil servis tesisinin nerede olduğunu" öğrenebileceğini söyledi.

Bir Boston Dynamics sözcüsü Insider'a ChatGPT entegrasyonunun henüz araştırma ve geliştirme aşamasında olduğunu ve şu ana kadar sadece "endüstriyel ekipman denetimleri bağlamında" gösterildiğini söyledi.

Sözcü, "Bu entegrasyon, robotlarımızın tüm uygulamaları gibi, robotların silahlandırılmasını veya zarar verme ya da korkutma amacıyla kullanılmasını kesinlikle yasaklayan hüküm ve koşullarımıza ve etik ilkelerimize uygun olmalıdır" dedi.

ChatGPT sadece robot köpekler aracılığıyla konuşamıyor.

Mart ayında, İsrailli bir girişim olan D-ID, kullanıcıların ChatGPT ile yakında özelleştirilebilecek bir avatar aracılığıyla sohbet etmelerini sağlayan bir web uygulaması olan chat.D-ID'nin beta sürümünü başlattı.

Ve geçen ay kullanıcılar Twitter'da, bir video işbirliği platformu olan Bubbles tarafından üretilen bir aracı kullanarak bir insan simülasyonu aracılığıyla ChatGPT ile sözlü olarak konuşmaya verdikleri tepkileri paylaştılar. Bir kullanıcı "Aklım başımdan gitti" diye yazdı.

Ancak Nielsen, Spot'un ChatGPT işlevlerini bir adım öteye taşımak istediğini söyledi. CEO, şirketinin karmaşık sorunlara çözüm bulmak için ChatGPT'nin en yeni, en gelişmiş dil modeli olan GPT-4'ü nasıl entegre edeceğini bulmaya çalıştığını söyledi.

Nielsen, "Bu Spot birimleri tesisleri keşfedebilecek, çeşitli ekipman ve koşulları keşfedebilecek ve daha sonra insan ekiplerinin ele alması için güvenlik, emniyet ve bakım önerileriyle geri rapor verebilecek" dedi.

İlgili Haberler