Elektrikli araçları birkaç dakikada şarj eden girişim büyük ses getirdi

Elektrikli araçları birkaç dakikada şarj eden girişim büyük ses getirdi

Bu yeni elektrikli otomobil, batarya değiştirme teknolojisi sayesinde bir benzin deposunu doldurmak için gereken sürede şarj olabiliyor

A+A-

İnsanları elektrikli otomobil satın almaktan alıkoyan en büyük engellerden biri yakıt doldurma süresidir.

Düşük şarjlı bir hızlı şarj istasyonuna yanaştığınızda neredeyse dolu bir batarya ile tekrar yola çıkmanız 20-60 dakika sürecektir. Evde daha düşük voltajlı bir bağlantıda fişe taktığınızda ise birkaç saatlik bir şarj süresiyle karşı karşıya kalırsınız.

Elektrikli araç girişimi Fisker'in bu acıyı hafifletmek için dahiyane bir çözümü var. Aynı bataryayı tekrar tekrar tüketmek ve şarj etmek yerine, neden bitmiş bir bataryayı yenisiyle değiştirip dakikalar içinde yolunuza devam etmiyorsunuz?

Fisker, 2024'ten itibaren Ocean SUV alıcılarına tam da bunu sunmak için bir batarya değiştirme girişimi olan Ample ile ortaklık kuruyor. Şirket, batarya değişiminin benzinle aynı dolum sürelerini mil başına daha düşük maliyetle sunacağını söylüyor.

Ample'ın teknolojisi şu şekilde çalışıyor: Bir sürücü şirketin akü değiştirme istasyonlarından birine girdiğinde, araç yukarı kaldırılıyor ve bitmiş aküsü otomatik olarak çıkarılıp tam şarjlı bir aküyle değiştiriliyor. Tüm süreç otonom ve sadece birkaç dakika sürüyor.

Fisker, ilk olarak daha fazla harcama yapmadan veya operasyonlarını etkilemeden elektriğe geçmek isteyen filo operatörlerini hedefleyeceğini söylüyor - çok fazla araç kullanan ve mümkün olduğunca verimli bir şekilde durmak isteyen araç çağırma sürücülerini düşünün.

Fisker, ilk modeli olan Ocean'ı Cuma günü teslim etmeye başlamayı planlıyor. Teslimatlar Avrupa'da başlayacak, ABD'de ise daha sonra belirlenecek bir tarihte gerçekleştirilecek.

Kaliforniya'daki bazı Uber sürücüleri uzun şarj duraklarından kaçınmak için şimdiden Ample'ın teknolojisini kullanıyor ve şirketin ayak izini Avrupa'ya genişletmek ve normal tüketiciler, son mil teslimatı ve araç paylaşımı için pil değişimi sağlamak için büyük planları var.

Şirketin kurucularından John de Souza yakın zamanda Insider'a verdiği bir röportajda, Ample'ın teknolojisinin geleneksel şarja göre birkaç büyük avantajı olduğunu söyledi.

Bir saha sadece birkaç gün içinde konuşlandırılabilir. (Bataryalar yavaş şarj edildiğinden, istasyonun çok sayıda inşaat gerektiren süper yüksek voltaj bağlantısına ihtiyacı yoktur). Akülerin daha yavaş şarj edilmesi kullanım ömürlerini uzatırken sürücüler, araçlarının ömrü boyunca tek bir pakete bağlı kalmak yerine en yeni akü kimyasallarına geçme özgürlüğüne kavuşturuyor.

Ve Ample potansiyel olarak bir EV (elektrikli araç) satın almanın ön maliyetini düşürüyor, çünkü alıcılar bataryasız bir araç satın alır ve batarya aboneliği için zaman içinde ödeme yapabilir.

Batarya değiştirme ABD'de henüz emekleme aşamasında, ancak başka yerlerde daha gelişmiş durumda. Çinli bir elektrikli araç girişimi olan Nio, müşterileri için Çin genelinde yüzlerce takas istasyonu kurdu. Tesla bir noktada batarya değiştirme teknolojisini denedi, ancak projeden vazgeçti.

İlgili Haberler