รin, 8,6 trilyon dolarlฤฑk hisse senedi piyasasฤฑnฤฑ desteklemek iรงin ลimdiye kadarki en gรผรงlรผ giriลimin bir parรงasฤฑ olarak, bรผyรผk kurumsal yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn her iลlem gรผnรผnรผn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda ve kapanฤฑลฤฑnda hisse senedi varlฤฑklarฤฑnฤฑ azaltmasฤฑnฤฑ yasakladฤฑ. Yasaktan etkilenen firmalarฤฑn iลlemlerin ilk ve son 30 dakikasฤฑnda satฤฑn aldฤฑklarฤฑndan daha fazla hisse satamayacaklarฤฑnฤฑ sรถyledi.ย
Bloomberg News’un konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandฤฑrdฤฑฤฤฑ haberine gรถre, รin’in menkul kฤฑymetler denetleme kurumundan gelen emir kฤฑsa sรผre รถnce bรผyรผk varlฤฑk yรถneticilerine ve aracฤฑ kurumlarฤฑn รถzel iลlem masalarฤฑna iletildi. Bu kiลiler, yeni atanan Baลkan Wu Qing liderliฤindeki รin Menkul Kฤฑymetler Dรผzenleme Komisyonu’nun, aรงฤฑฤa satฤฑลlarฤฑ izlemek ve bahislerden kazanรง saฤlayan firmalara uyarฤฑlarda bulunmak รผzere รผlkenin borsalarฤฑyla birlikte bir gรถrev gรผcรผ oluลturduฤunu da sรถyledi.
Yetkililer aylardฤฑr aลaฤฤฑ yรถnlรผ pozisyohn alฤฑmlarฤฑ รผzerindeki kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ artฤฑrฤฑrken, aรงฤฑlฤฑล ve kapanฤฑลta net satฤฑล yasaฤฤฑ, hรผkรผmetin piyasa faaliyeti รผzerindeki kontrolรผnรผn kayda deฤer bir ลekilde sฤฑkฤฑlaลtฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ temsil ediyor ve bu da hedge fonlarฤฑ ve diฤer kurumsal yatฤฑrฤฑmcฤฑlar tarafฤฑndan kullanฤฑlan popรผler stratejileri altรผst etme riski taลฤฑyor. Yetkililer, yasaktan etkilenen firmalarฤฑn iลlemlerin ilk ve son 30 dakikasฤฑnda satฤฑn aldฤฑklarฤฑndan daha fazla hisse satamayacaklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Yasaฤฤฑn finans sektรถrรผ genelinde ne kadar yaygฤฑn olarak uygulandฤฑฤฤฑ belli deฤil ve รin hisse senetlerindeki hacmin bรผyรผk bir kฤฑsmฤฑnฤฑ oluลturan bireysel yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ etkileyeceฤine dair bir iลaret yok. Yine de, iลlem gรผnรผnรผn en yakฤฑndan izlenen iki bรถlรผmรผnde bรผyรผk kurumlarฤฑn kenara itilmesi, devlet destekli fonlarฤฑn piyasayฤฑ, รถzellikle de gรถsterge endekslerin kapanฤฑล seviyelerini etkilemesini kolaylaลtฤฑrabilir.







