Çin Altın Haftası petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurabilir

Çin Altın Haftası petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurabilir

Petrol yatırımcıları, Çin'in ekonomik toparlanmasındaki bir sonraki dönüm noktasına, yolcuların Mayıs ayı başındaki Altın Hafta tatili için bavullarını toplayıp havaalanına gitmesine odaklandı. Bu tatil sayesinde petrol fiyatlarındaki düşüş durabilir.

A+A-

Salgın başlamadan önce 2019 yılında yaklaşık 170 milyon Çinli yurt dışında tatil yaptı. Bu rakam geçen yıl Çin'deki sokağa çıkma yasaklarının en yoğun olduğu dönemde 9 milyonun altına düşmüştü. JPMorgan Chase & Co'ya göre, önemli ölçüde daha fazla hava yolculuğu olasılığı, Çin'deki jet yakıtı tüketiminin neden bu yıl dünya petrol talebi artışının en büyük itici gücü olarak görüldüğünü açıklıyor.

İşaretler cesaret verici. Devlet medyası Trip.com'un tahminlerine dayanarak Altın Hafta için yurtdışı bilet aramalarının 2019'daki seviyenin %120'si olduğunu bildirdi. Securities Daily'nin haberine göre, 18 Nisan itibariyle fiili rezervasyonlar geçen yılın 10 katından fazla.

S&P Global Commodity Insights'ın Çin petrol piyasaları direktörü Fenglei Shi, "Çin anakarasının yurtiçi jet yakıtı talebi neredeyse tamamen toparlanırken, uluslararası jet yakıtı talebi de Covid öncesi seviyelerin %70'ine yakın bir oranda toparlandı" dedi ve ekledi: "Bu nedenle, Altın Hafta'nın Çin'in toplam yakıt tüketiminde neredeyse tam bir toparlanmaya işaret etmesi mümkün".

Küresel petrol piyasası bu yıl birbiriyle rekabet eden iki tema arasında kaldı: durgunluğa sürüklenen gelişmiş ekonomiler ve Pekin'in Covid kısıtlamaları nedeniyle üç yıl boyunca tüketimde yaşanan düşüşün ardından Çin'in yeniden açılmasının talebi önemli ölçüde artırabileceği vaadi. ABD ekonomisindeki durgunluk ve daha fazla faiz artırımı beklentisi fiyatların önündeki engelleri artırırken ham petrol son günlerde düştü.

Eğer Altın Hafta hava yolculuğuna büyük bir ivme kazandırırsa, bu durum talebin tekrar rayına oturduğuna işaret edecek ve fiyatlara ilişkin bazı yükseliş görüşlerini destekleyecektir. Ancak çok az yolcu, en büyük alıcılarında normale dönüşü arzulayan emtia piyasalarını hayal kırıklığına uğratan nispeten sessiz bir Çin yeniden açılışının daha fazla kanıtı olacaktır.

Son ekonomik veriler toparlanma için iyiye işaret ediyor. Hane halkının hizmet harcamaları için cüzdanlarını açmasıyla perakende satışlar Mart ayında artış gösterdi ve Altın Hafta'nın turizm için daha fazla bastırılmış talebi açığa çıkarması muhtemel. Yurt içi seyahatler güçlü bir toparlanma gösterirken, yurt dışı uçuşlar daha az uçak, pahalı ücretler ve uluslararası seyahatlerde kalan kısıtlamalar nedeniyle gecikti.

Çin Hava Taşımacılığı Birliği'nin tahminine göre, anakaradaki toplam yolcu uçuşlarının sayısı ikinci çeyrekte neredeyse salgın öncesi seviyelere ulaşacak. Ancak bunun uluslararası bileşeni yine de eskisinin yarısından daha az olacak - ve BloombergNEF'e göre denizaşırı uçuşlar ülkenin jet yakıtı tüketiminin yaklaşık %30'unu oluşturuyor.

Macquarie Group stratejisti Vikas Dwivedi, jet yakıtının bu yıl Çin'in talep toparlanmasının en büyük bileşeni olacağını, çünkü "geciken ve yakalayamayan taraf olduğunu" söyledi, ancak Çin tüketiminin "yeterince iyi ama harika değil" şeklinde sonuçlanabileceği konusunda uyardı.

Macquarie, Çin jet yakıtı talebinin bu yıl geçen yıla göre günde 430.000 varil artacağını tahmin ediyor. Bu rakam, Çin'in geniş ekonomisi yeniden açılırken petrol talebinde öngörülen 900.000 varillik artışın neredeyse yarısı. Uluslararası Enerji Ajansı'nın jet yakıtı için öngördüğü 1,2 milyon varillik küresel talep artışının ise üçte birinden fazlasına tekabül ediyor.

Şanghay'da çok uluslu bir şirkette çalışan ve adının sadece Weichen olmasını isteyen bir yönetici, yaklaşan tatil döneminde yılda iki kez yaptığı yurtdışı seyahatlerine yeniden başlamak için sabırsızlandığını söyledi.

İlk olarak, arkadaşlarıyla Endonezya'daki Java'ya gidip oradaki ünlü bir Hindu tapınağını görecek; ardından yılın ilerleyen zamanlarında ailesiyle birlikte Londra yakınlarındaki Bicester Village'da alışveriş yapacak.  

Etiketler : , ,
İlgili Haberler