Avrupalılar kalabalık olmayan tatil rotası arayaşında

Avrupalılar kalabalık olmayan tatil rotası arayaşında

Avrupalılar çok sevdikleri yaz tatili sezonuna hazırlanıyor ve Avrupa Seyahat Komisyonu'nun yeni verileri, son üç yılın sonucu olarak yeni bir seyahat planlama kriterine öncelik verdiklerini gösteriyor: Kalabalık olmaması.

A+A-

Rapora göre Avrupalılar, güzel hava ve cazip fırsatlardan sonra kıtalarında bir destinasyon seçerken en önemli kriterin "kalabalık olmaması" olduğunu söylüyor. Komisyonun anketinde, Avrupa Birliği'nde tüm pandemi giriş kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Mart 2022'de "Bir sonraki destinasyonunuzu seçerken en önemli rolü hangi kriterler oynayacak?" sorusu sorulduğundan 'kalabalık olmaması' şartı cevaplarda kendini gösteriyor.

Avrupa Seyahat Komisyonu Başkanı Luís Araújo, "Bence bunun Covid'in üç yılında alışılmışın dışına çıkma alışkanlıklarımızla ve yeni yerler keşfetmenin ne kadar rahat ve heyecan verici olduğuyla ilgisi var" diyor. Avrupalı gezginlerin neredeyse üçte biri için, ister açık hava gezileri isterse de şehir tatili olsun, daha fazla nefes alma alanına sahip olmak önemliydi.

Bununla birlikte, pandemi öncesi normlara geri dönen tek şey, değer arzusu.

ETC'nin 13 Nisan'da yayınlanan Avrupa içi seyahat duyarlılığı raporuna göre, katılımcıların üçte ikisinden fazlası en yoğun ay olan Ağustos'tan önce, ilkbahar ve yaz başında tatile kaçmayı planlıyor. Anket verileri Mart 2023'te aralarında Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve İspanya'nın da bulunduğu 10 büyük Avrupa pazarından katılımcılarla toplandı.

Avrupalıların Ağustos ayı boyunca tatil yapma konusundaki şöhretlerine rağmen, veriler genellikle bunu doğrulamıyor. 2022 yılı hariç bastırılmış talep, Avrupalıların en yoğun ayda bile yaz boyunca izin aldığını gösteriyor.

ETC raporuna göre, 2023 yılında bu rakamlar neredeyse onda bir oranında azaldı ve ankete katılan nüfusun üçte ikisinden fazlası ilkbahar ve yaz başında tatil yapmaya başladı. Araújo, "Eskiden sahip olduğumuz, sezon ortasında ve düşük sezonda seyahat eden Avrupa içi modele geri dönüyoruz" diyor.

Turist kalabalığından uzak seyahatlere gelince, ETC bu eğilimin artmaya devam edeceğine inanıyor. Araújo, komisyona üye ülkelerin farklı bölgeleri ve yıl boyu süren etkinlikleri sergileyerek ve turistleri kendi bölgelerine yayarak bu değişimi teşvik ettiklerini belirtiyor. Danimarka'nın Rold Ormanı ve Baltık sahilleri ya da Fransa'nın Loire Vadisi'nin modern lüks makyajı için yaptığı hamleyi düşünün.

Avrupa yaz planlama kontrol listesinde bir değişiklik daha: Anket katılımcılarının %7'si aşırı hava koşullarını göz önünde bulundurduklarını söylüyor. Yani küresel ısınma ile birlikte turistlerin de tatil rotalarında değişimler yaşanmaya başladı. Elbette bu durum, Avrupa'da kayıtlara geçen en sıcak kışlardan birinin hemen ardından geldi. Araújo, iklim değişikliğinin ilk kez seyahatle ilgili karar verme sürecini etkilediğini söylüyor.

Geçen yıl Temmuz ortasında başlayan felaket sıcak hava dalgaları da daha fazla Avrupalının seyahat programlarını yeniden gözden geçirmesine neden oldu ve daha fazlası kıtanın kuzey kıyılarına yöneldi ve Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında seyahat etti.

İlgili Haberler