Çin ekonomisi alarm veriyor: İmalat zayıflarken baskı iyice arttı

Çin ekonomisi alarm veriyor: İmalat zayıflarken baskı iyice arttı

Çin'den gelen son veriler küresel piyasaların yakın takibinde. Zayıf Çin imalat verileri ekonomi üzerindeki baskıyı artırıyor.

A+A-

Çin'de imalat faaliyetleri art arda üçüncü ayda da daralarak Pekin'deki politika yapıcılar üzerinde dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlamayla mücadele etme baskısını arttırdı.

Financial Times'ın haberine göre resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi, Mayıs ayındaki 48,8'den hafif bir artışla Haziran ayında 49 oldu, ancak yine de faaliyette bir önceki aya göre bir daralma olduğunu gösterdi.

Çin ekonomisi, hükümetin Covid-19'a karşı üç yıl süren mücadelesinin aniden terk edilmeden önce en yoğun dönemine ulaştığı geçen yıla kıyasla büyürken, toparlanma hızı son aylarda hız kaybetti.

Ülkenin faaliyetlerinin dörtte birinden fazlasını oluşturan geniş emlak sektörü uzun süreli bir yavaşlama içindeyken, genç işsizliği yüzde 20'yi aştı ve ticaret zayıf küresel ekonomik zemin karşısında düşüyor. Mayıs ayında ihracat yıllık bazda %7,5 oranında daraldı.

Cuma günü açıklanan resmi PMI verileri, Covid kısıtlamaları sırasında sürekli baskı altında kalan hizmet sektörünün Haziran ayında 53,2'lik bir değerle aylık bazda büyüdüğünü gösterdi. Ancak Mayıs ayındaki 54,5 değerine kıyasla daha yavaş bir hızda büyüdü ve analistlerin beklentilerini karşılayamadı.

Pekin bu yıl gayri safi yurtiçi hasılada yüzde 5'lik bir büyüme hedefliyor ki bu, geçen yılki yüzde 3'lük büyümenin ardından son on yılların en düşük resmi hedefi.

Başbakan Li Qiang bu hafta Tianjin'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu etkinliğinde yaptığı konuşmada ikinci çeyrek büyümesinin yılın ilk üç ayında kaydedilen %4,5'i aşacağını söyledi. Li, "Yıl için belirlediğimiz büyüme hedefine ulaşma yolunda ilerliyoruz" dedi.

Jeopolitik ilişkilerin kötüleştiği bir dönemde ABD ve Avrupa'nın Çin'le olan bağlarını "riskten arındırma" girişimlerini de hedef alan yorumlarında Qiang "Çin ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlama kabiliyetine sahibiz" dedi.

Ülkenin merkez bankası olan Çin Halk Bankası bu ay faiz oranlarını düşürdü, ancak yetkililer aylardır hayal kırıklığı yaratan ekonomik verilere yanıt olarak herhangi bir büyük mali veya parasal teşvik önlemi almadı.

Ekonomistler, altyapı harcamalarından mülk satın alma kısıtlamalarının gevşetilmesine kadar bir dizi ek önlem alınmasını bekliyor.

Citi analistleri, 55,7'lik inşaat PMI rakamının sektörde genişlemeye işaret etmekle birlikte, bu yılın en düşük seviyesinde olduğunu ve daha geniş çaplı emlak zayıflığını yansıttığını belirtti.

Çin Komünist Partisi'nin en üst düzey politika belirleme organı olan politbüro'nun Temmuz ayında yapılması beklenen toplantısının "daha kapsamlı bir paketin tartışılması için bir pencere" olabileceğini de eklediler.

İlgili Haberler