Nasdaq en iyi performansını gösteriyor: Temmuz ayında ise risk büyük

Nasdaq en iyi performansını gösteriyor: Temmuz ayında ise risk büyük

Nasdaq-100 rekor kırarak bugüne kadarki en iyi ilk yarısı performansına doğru ilerliyor. Ancak ralli Temmuz ayında yüksek riskli bir sınavla karşı karşıya.

A+A-

2022'de 2008 mali krizinden bu yana en büyük düşüşü yaşayan teknoloji hisseleri, bu yılın ilk yarısında ABD piyasasının muhteşem bir dönüş yapmasına öncülük etti. Bu toparlanma, Nasdaq Borsası'nda işlem gören en büyük 100 hisse senedini izleyen Nasdaq-100'ün rekor düzeyde en iyi ilk yarı performansına ulaşmasını sağladı.

Dahası, Nasdaq'ta işlem gören tüm hisse senetlerini içeren daha geniş bir gösterge olan Nasdaq Composite, Dow Jones Market Data'ya göre 1986'dan bu yana en iyi ilk yarısına doğru ilerliyor.

Yükseliş, teknoloji alanındaki ABD'de işlem gören en büyük şirketlerden bazıları olan Nvidia gibi şirketlerin hisse senedi fiyatlarındaki artışlara bağlanabilir. FactSet verilerine göre Nasdaq-100 ilk yarıyı yaklaşık %37'lik bir kazançla tamamlama yolunda ilerlerken, Nasdaq Composite yaklaşık %30 artış gösterdi.

Mart ayında Silicon Valley Bank'ın çöküşünden sonra yatırımcılar, yaklaşık 3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle ABD'nin en değerli şirketi olan Apple gibi mega teknoloji hisselerine hücum etti. Analistler, alıcıların istikrarlı nakit akışlarına ve kale bilançolarına çekildiğini söyledi.

Yüzde 180'lik yükseliş

Bunu, Microsoft ve Alphabet şirketlerine fayda sağlayan yapay zeka patlaması izledi. FactSet verilerine göre, yapay zeka patlamasının belki de en büyük faydalanıcısı olan Nvidia, yılın başından bu yana %180'den fazla artış göstererek piyasa değerini 1,03 trilyon doların biraz üzerine çıkardı.

Apple, Nvidia ve Microsoft'un yanı sıra Alphabet, Tesla, Amazon, Meta da parlayan diğer yıldızlar. 

2023'ün şaşırtıcı rallisi

Bu yılki güçlü kazançlar Wall Street'i şaşırttı. Birçok Wall Street stratejisti, satışların 2023'ün ilk yarısında ya da uzun zamandır beklenen resesyonun Fed'i rotasını değiştirmeye ve faiz oranlarını yeniden düşürmeye itmesine kadar devam etmesini bekliyordu.

Ancak koşullar birçok yatırımcının beklediğinden daha hızlı değişti ve Interactive Brokers'ın baş piyasa stratejisti Steve Sosnick'in "Ocak etkisi" olarak tanımladığı durumun klasik bir örneği olarak teknoloji hisseleri yılın ilk haftalarında yeniden yükselişe geçti.

Ralli, ilk çeyrek şirket kazançlarının korkulandan daha iyi gelmesiyle derinleşirken, yapay zeka çılgınlığı çiçek açtı. Sosnick, nakitte kalan ya da kısa pozisyon tutan birçok yatırımcının vazgeçerek rallinin peşinden gitmeyi tercih ettiğini söyledi. Beklenen resesyonun henüz gelmemiş olması piyasa boğalarını daha da cesaretlendirdi.

B.Riley Wealth Management'ın baş piyasa stratejisti Art Hogan, "Nasdaq'ın bu yılın ilk yarısında yükselen faiz ortamında yükselişe geçmesi herkesi şaşırttı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Açıkça görülüyor ki, büyüme hisseleri notu kaçırdı ve özellikle ikinci çeyrekte yapay zeka patlaması kazananların kim olacağını tahmin etmeye yönelik çılgınca bir girişimi körüklediği için öne geçti".

Elbette Nasdaq rallisi, Nvidia gibi yapay zeka patlamasından yararlanan C3 gibi daha küçük teknoloji isimlerinden de yararlandı. FactSet verilerine göre bir Nasdaq bileşeni olan C3, yılbaşından bugüne %217 artış gösterdi.

Güçlü bir ilk yarı performansıyla teknoloji hisseleri Haziran ayını, Fed'in enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırmaya başlamasından önceki günleri anımsatan yüksek değerlemelerle tamamlıyor.

FactSet'e göre Nasdaq Composite için ileriye dönük fiyat/kazanç (F/K) oranı Çarşamba günü itibariyle 27,5'e yükseldi. Bu, endeksin rekor seviyelere ulaştığı Kasım 2021'deki yaklaşık 33 F/K oranının oldukça altında. Nasdaq-100 de benzer bir model sergiledi.

Birçok piyasa stratejisti, piyasanın bu yıl en iyi teknoloji isimlerine aşırı bağımlılığından şikayet ederek, piyasanın kazançlarının tehlikeli bir şekilde dar bir hisse senedi grubuna bağlı olduğunu paylaştı.

Ancak tüm yıl teknolojiyi takip ettikten sonra, piyasanın daha önce sevilmeyen köşeleri Haziran ayında aniden canlandı. Küçük sermayeli hisse senetlerinin bir göstergesi olan Russell 2000, ay boyunca Nasdaq Bileşik'ten daha iyi performans gösterme yolunda ilerliyor. Nasdaq'ın %5,1'ine karşılık %6,2 artış gösterdi. Bu arada, FactSet verilerine göre S&P 500 sanayi sektörü %9,2, malzeme sektörü ise %8,4 artış gösterdi.

Bazı analistler 2023 rallisinin nihayet genişlemeye başladığına dair işaretler görüyor, bu da büyük endeksler için daha fazla kazanç anlamına gelebilir. Ancak analistler, küçük sermayeli ve döngüsel isimler yükselmeye devam etse bile, teknoloji devlerinin tersine dönmesinin diğer alanlardaki gücü dengelemekten daha fazlasını yapacağını söyledi.

Hogan, "Rallinin devam etmesi için teknoloji hisselerinin ikiye katlanmasına ihtiyacınız olmasa da, çökmemelerine ihtiyacınız var" diye ekledi.

Bilançolar Temmuz'da kırılma yaratabilir

Nasdaq'ın rallisi için bir kırılma anı, şirketlerin Temmuz ayında kazançlarını bildirmeye başlamasıyla gelebilir. Karlar hayal kırıklığı yaratırsa, yatırımcılar teknoloji hisselerinin yüksek değerlemelerini hak edip etmediğini yeniden düşünmeye başlayabilir.

Interactive Broker'dan Sosnick, yapay zeka patlamasının Nvidia, Microsoft ve Alphabet'in beklenen kazançlarını artırdığı fikrine atıfta bulunarak, "Üç hafta içinde ikinci çeyrek kazançları gelmeye başladığında ne olacağını göreceğiz." sözlerini kaydetti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler