Çin ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

Çin ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

Çin ekonomisi beklentilerin üzerinde büyürken 2023'ün tamamı için belirlenmiş hedef yakalanabilir.

A+A-

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre beklenenden daha hızlı büyüdü. Bu, son dönemdeki toparlanmanın Pekin'in tüm yıl büyüme hedefine ulaşması için yeterli ivmeyi sağlayabileceğini gösteriyor.

Çin ekonomisi, hükümetin desteğini artırması ve tüketici harcamalarının toparlanmasıyla üçüncü çeyrekte bir dayanak noktası bulurken, emlak piyasası ayak bağı olmaya devam etti.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre gayrisafi yurtiçi hasıla Temmuz-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 arttı. Ekonomistler, ikinci çeyrekteki yüzde 6,3 olan büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 4,4'e yavaşlamasını bekliyorlardı.

Üçüncü çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 büyüdü. Beklenti büyümenin yüzde 1,0'da kalacağı yönündeydi.

Hükümet 2023 yılı büyüme hedefini yaklaşık %5,0 olarak belirlemişti.
Ulusal İstatistik Bürosu yaptığı açıklamada, Çin'in dördüncü çeyrek yıllık GSYH büyümesinin %4,4'ün üzerinde gerçekleşmesi halinde, %5 civarında olan tüm yıl GSYH hedefine ulaşılabileceğini söyledi.

İstatistik bürosu, Çin'in ekonomik toparlanmasındaki olumlu ivmenin üçüncü çeyrekte daha belirgin olduğunu söyledi.

Guotai Junan International'ın baş ekonomisti Zhou Hao, "Gelecek yıl için daha yavaş bir büyüme riski masada kalmaya devam ederken, kısa vadeli ekonomik ivme en azından ekonomi üzerindeki bulutların bir kısmını dağıttı" dedi.

Pinpoint Asset Management'ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang da "%5'lik büyüme hedefine ulaşılacak. Önümüzdeki yıl için kilit konu, hükümetin hangi büyüme hedefini belirleyeceği ve ne kadar mali gevşeme yapılacağıdır" dedi.

İlgili Haberler