Salฤฑ gรผnรผ yapฤฑlan รถzel anketlere gรถre Asya’daki fabrika faaliyetleri Temmuz ayฤฑnda daraldฤฑ; bu da yavaลlayan kรผresel bรผyรผme ve รin ekonomisindeki zayฤฑflฤฑฤฤฑn bรถlgedeki kฤฑrฤฑlgan toparlanmaya zarar verdiฤinin bir iลareti.
Veriler, politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn bir yandan sฤฑkฤฑ para politikasฤฑyla enflasyonu kontrol altฤฑnda tutarken diฤer yandan da dรผnyanฤฑn en bรผyรผk ikinci ekonomisindeki olasฤฑ bir resesyonun yaratacaฤฤฑ olumsuzluklarฤฑ รถnleme konusunda karลฤฑlaลtฤฑklarฤฑ zorluklarฤฑ vurguluyor.
Japonya, Gรผney Kore, Tayvan ve Vietnam’da imalat faaliyetlerinin Temmuz ayฤฑnda daraldฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteren anketler, รin talebindeki durgunluฤun bรถlge รผzerinde yarattฤฑฤฤฑ baskฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงiziyor.
รin’in Caixin/S&P Global imalat satฤฑn alma yรถneticileri endeksi (PMI) Haziran ayฤฑndaki 50,5 seviyesinden Temmuz ayฤฑnda 49,2’ye gerileyerek analistlerin 50,3 olan tahminlerini ฤฑskaladฤฑ ve Nisan ayฤฑndan bu yana faaliyetlerdeki ilk dรผลรผลe iลaret etti. Endeksin 50 puanlฤฑk iลareti bรผyรผme ile daralmayฤฑ birbirinden ayฤฑrฤฑyor.
Veriler, hรผkรผmetin Pazartesi gรผnรผ aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ resmi PMI verileriyle aynฤฑ doฤrultudaydฤฑ ve รin’in COVID sonrasฤฑ toparlanmasฤฑnda ivmeyi canlandฤฑrmak isteyen politika yapฤฑcฤฑlar iรงin zorluklarฤฑ artฤฑrdฤฑ.
Capital Economics’in Geliลmekte Olan Asya ekonomisti Shivaan Tandon, “ฤฐmalat PMI’larฤฑ geรงen ay Geliลmekte Olan Asya’nฤฑn รงoฤunda daralma bรถlgesinde kaldฤฑ ve temel veriler ileride daha fazla zayฤฑflฤฑฤa iลaret ediyor” dedi.
Tandon ayrฤฑca “Dรผลen yeni sipariลler, kasvetli istihdam beklentileri ve yรผksek stok seviyeleri รถnรผmรผzdeki aylarda fabrika faaliyetlerinin durgunlaลacaฤฤฑna iลaret ediyor.” ลeklinde konuลtu.
Japonya’nฤฑn nihai au Jibun Bank PMI deฤeri, zayฤฑf yurtiรงi ve yurtdฤฑลฤฑ talep nedeniyle Haziran ayฤฑndaki 49,8 seviyesinden Temmuz ayฤฑnda 49,6’ya geriledi.
S&P Global tarafฤฑndan yapฤฑlan ankete gรถre, Gรผney Kore’nin PMI deฤeri Haziran ayฤฑndaki 47,8 seviyesinden Temmuz ayฤฑnda 49,4’e yรผkseldi ancak bรผyรผmeyi daralmadan ayฤฑran 50 eลiฤinin altฤฑnda kaldฤฑ.
Anketlere gรถre Tayvan imalat PMI endeksi Haziran ayฤฑndaki 44,8 seviyesinden Temmuz ayฤฑnda 44,1’e gerilerken, Vietnam endeksi 46,2’den 48,7’ye yรผkseldi.
รin’in yavaลlamasฤฑ gรถrรผnรผmรผ gรถlgelese de Asya, kรผresel ekonomideki birkaรง parlak nokta arasฤฑnda yer alฤฑyor.
Uluslararasฤฑ Para Fonu Temmuz ayฤฑnda yayฤฑnladฤฑฤฤฑ revize tahminlerde, geliลmekte olan Asya’nฤฑn ekonomik bรผyรผmesinin 2022’de %4,5’ten bu yฤฑl %5,3’e hฤฑzlanacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor. รin ekonomisinin 2022’deki %3,0’lรผk artฤฑลฤฑn ardฤฑndan bu yฤฑl %5,2 bรผyรผmesini bekliyor.







