Brent ham petrolรผ 23 sent artฤฑลla TSฤฐ 0416’da varil baลฤฑna 84,99 dolara yรผkselirken, ABD Batฤฑ Teksas Intermediate 21 sent artฤฑลla varil baลฤฑna 81,04 dolar oldu.
Resmi verilere gรถre รin ekonomisi ilk รงeyrekte beklenenden daha hฤฑzlฤฑ bรผyรผyerek, politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn Aralฤฑk ayฤฑnda sฤฑkฤฑ COVID-19 kฤฑsฤฑtlamalarฤฑnฤฑn sona ermesinin ardฤฑndan bรผyรผmeyi desteklemek iรงin harekete geรงmesiyle yฤฑllฤฑk bazda %4,5 geniลledi.
CMC Markets analisti Leon Li yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada “รin ekonomisindeki kayda deฤer toparlanma petrol fiyatlarฤฑndaki son toparlanmayฤฑ destekledi” dedi. Ayrฤฑca Li, Mayฤฑs ayฤฑnฤฑn รin’de mevsimsel olarak en yoฤun seyahat dรถnemi olduฤunu ve yakฤฑt talebinin bir รถnceki yฤฑla gรถre รงok bรผyรผk bir artฤฑล gรถstermesinin beklendiฤini de sรถzlerine ekledi.
Rafinerilerin gรผรงlรผ ihracat talebini yakalamak ve planlฤฑ bakฤฑm รถncesinde stoklarฤฑ artฤฑrmak iรงin รงalฤฑลmalarฤฑ hฤฑzlandฤฑrmasฤฑ nedeniyle รin rafineri รผretimi Mart ayฤฑnda rekor seviyelere yรผkselerek yakฤฑta yรถnelik gรผรงlรผ talebin sinyalini verdi.
Uluslararasฤฑ Enerji Ajansฤฑ (IEA), 2023 yฤฑlฤฑnda ham petrol talebindeki artฤฑลฤฑn bรผyรผk bรถlรผmรผnรผn รin’den kaynaklanacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyor.
Ancak OPEC+ รผreticileri tarafฤฑndan aรงฤฑklanan รผretim kesintilerinin yฤฑlฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑnda beklenen arz aรงฤฑฤฤฑnฤฑ daha da kรถtรผleลtirme riski taลฤฑdฤฑฤฤฑ ve tรผketiciler ile kรผresel ekonomik toparlanmaya zarar verebileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
National Australia bankasฤฑ analistleri bir mรผลteri notunda, petrol fiyatlarฤฑnฤฑn da gรผรงlenen dolar ve hazine getirilerindeki artฤฑล nedeniyle baskฤฑ altฤฑnda kaldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
ABD dolarฤฑ faiz artฤฑลlarฤฑyla birlikte gรผรงleniyor ve tรผccarlar ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn Mayฤฑs ayฤฑnda borรง verme faiz oranฤฑnฤฑ artฤฑracaฤฤฑnฤฑ ve bunun da ekonomik toparlanma umutlarฤฑnฤฑ azaltabileceฤini dรผลรผnรผyor.
Daha gรผรงlรผ bir dolar, dolar cinsinden fiyatlandฤฑrฤฑlan emtialarฤฑ diฤer para birimlerine sahip alฤฑcฤฑlar iรงin daha pahalฤฑ hale getirir.
Enerji Enformasyon ฤฐdaresi’nin Pazartesi gรผnรผ aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ verilere gรถre, ABD’nin en bรผyรผk yedi ลeyl havzasฤฑndaki ham petrol ve doฤal gaz รผretiminin Mayฤฑs ayฤฑnda kayฤฑtlardaki en yรผksek seviyeye รงฤฑkmasฤฑ bekleniyor.
ABD ham petrol stoklarฤฑna iliลkin sektรถr verilerinin Salฤฑ ve รarลamba gรผnรผ aรงฤฑklanmasฤฑ beklenirken, Pazartesi gรผnรผ Reuters tarafฤฑndan yapฤฑlan รถn ankete gรถre ABD ham petrol stoklarฤฑ geรงen hafta yaklaลฤฑk 2,5 milyon varil azaldฤฑ.
OANDA kฤฑdemli piyasa analisti Edward Moya bir mรผลteri notunda, “Petrol piyasasฤฑ yakฤฑnda resesyon korkularฤฑyla baลa รงฤฑkmak zorunda kalacak, ancak ลimdilik dalgalฤฑ bir ticaret olmalฤฑ” dedi.







