รin ekonomisinde zayฤฑflama iลaretleri arttฤฑ. ฤฐhracat dรผลtรผ, enflasyon yavaลladฤฑ ve yeni banka kredilerinin miktarฤฑ azaldฤฑ. Tรผm bunlar, yetkililerin bu yฤฑlki kรผresel trendi alt รผst ederek parasal ve mali gevลeme uygulamasฤฑna raฤmen gerรงekleลti.
Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre bu ay beklenmedik ลekilde zayฤฑfladฤฑฤฤฑ gรถrรผlen รinโde politika yapฤฑcฤฑlar ekonomiyi ฤฑsฤฑtmak iรงin teลviklerini artฤฑrmaya baลladฤฑ. รte yandan ekonominin alarm vermesinin ardฤฑndan รinโin corona virรผsรผ รถnlemlerini gevลetmesi de dikkat รงekti.
รinโde ekonomik aktivitenin beลte birini oluลturan dev emlak piyasasฤฑnฤฑn krize girmesi de hem ev alฤฑcฤฑlarฤฑnฤฑ hem de bankalarฤฑ yeniden iลlem yapmaya isteksiz kฤฑldฤฑ.
Ekonomik gรถstergeler toparlanmanฤฑn dalgalฤฑ seyrini gรถsterirken, hรผkรผmetin bu yฤฑl iรงin yรผzde 5,5 civarฤฑnda olmasฤฑnฤฑ รถngรถrdรผฤรผ bรผyรผme hedefine ulaลmasฤฑ zor gรถrรผnรผyor. รin ekonomisi, ilk รผรง รงeyrekte yรผzde 3 bรผyรผme kaydetmiลti.
Uluslararasฤฑ Para Fonu (IMF) ve Dรผnya Bankasฤฑ, รin iรงin 2022 bรผyรผme tahminlerini yรผzde 3,2 ve 2,8’e dรผลรผrรผrken bu yฤฑlki bรผyรผmenin, Covid-19 salgฤฑnฤฑnฤฑn baลladฤฑฤฤฑ 2020 yฤฑlฤฑ hariรง son 40 yฤฑldaki en dรผลรผk bรผyรผme oranฤฑ olmasฤฑ bekleniyor.
รte yandan Yuan bu yฤฑl dolar karลฤฑsฤฑnda yaklaลฤฑk yรผzde 12 dรผลse de bu durum ihracatฤฑn daralmasฤฑnฤฑ engelleyemedi.
Analistler, zayฤฑf verilerin politika yapฤฑcฤฑlar รผzerindeki baskฤฑyฤฑ artฤฑrarak teลviklerin รงoฤalmasฤฑnฤฑ bekliyor. JPMorgan ve Goldman Sachs analistleri cuma gรผnรผ yayฤฑmladฤฑฤฤฑ araลtฤฑrma notlarฤฑnda รถnรผmรผzdeki haftalarda 25 baz puanlฤฑk bir faiz indirimi beklediklerini aรงฤฑkladฤฑ.
Ancak son rakamlar รinโin sฤฑfฤฑr Covid politikasฤฑ izlemesi ve iรง ve dฤฑล talep baskฤฑsฤฑnฤฑn devam etmesi nedeniyle teลviklerin istenen etkiye sahip olmayacaฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor.
Capital Economics Asya Ekonomisti Mark Williams, โSฤฑfฤฑr covid politikasฤฑ devam ederken beklenenden รงok daha zayฤฑf gelen kredi bรผyรผmesi, politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn bรผyรผmeyi teลvik etmede karลฤฑlaลtฤฑklarฤฑ zorluklarฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdiโ dedi.
รinโde tรผketici harcamalarฤฑnฤฑn ve รผlke ekonomisinin genel durumunun barometresi olarak deฤerlendirilen Bekarlar Gรผnรผ alฤฑลveriล festivalindeki satฤฑลlar da รinli e-ticaret devleri tarafฤฑndan bu yฤฑl aรงฤฑklanmadฤฑ.
Ancak รinli danฤฑลmanlฤฑk ลirketi Syntun, Alibabaโnฤฑn da aralarฤฑnda bulunduฤu รinli e-ticaret firmalarฤฑnฤฑn satฤฑลlarฤฑnda yรผzde 4,7โlik bir dรผลรผล kaydettiฤini tahmin etti.







