Çin ekonomisindeki durgunluk petrol fiyatlarını aşağı çekiyor

Çin ekonomisindeki durgunluk petrol fiyatlarını aşağı çekiyor

Sıkı arzdaki olası gevşeme petrol fiyatlarını aşağı çekerken, Çin'den gelen olumsuz veriler talep görünümünü olumsuz etkiledi.

A+A-

Piyasa, OPEC+ kesintisinin neden olduğu arz sıkışıklığını hafifletebilecek Irak petrol ihracatının yeniden başlayıp başlamayacağını görmeyi beklerken, Çin ekonomisindeki durgunluk küresel talep görünümünü düşürmeye devam ederken, petrol Salı günü bir miktar geriledi.

Brent ham petrolü 8 sent düşüşle varil başına 84,38 dolardan ve ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 7 sent düşüşle varil başına 80,65 dolardan işlem gördü. WTI'ın Eylül vadeli kontratı 8 sent düşüşle varil başına 80,04 dolardan işlem gördü.

ANZ Bank analistleri Brian Martin ve Daniel Hynes müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Ham petrol, arz sıkışıklığının hafiflediğine dair işaretlerle başını suyun üzerinde tutmakta zorlandı" dedi.

Bakanlığın ofisinden bir kaynak Pazartesi günü Reuters'a yaptığı açıklamada, Irak Petrol Bakanı Hayan Abdel-Ghani'nin Ceyhan petrol terminali üzerinden petrol ihracatının yeniden başlatılması da dahil olmak üzere çeşitli konuları görüşmek üzere Türkiye'nin başkenti Ankara'ya geldiğini söyledi.

Türkiye, Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) tahkim kararının ardından 25 Mart'ta Irak'ın Kuzey Irak-Türkiye boru hattı üzerinden yaptığı günlük 450.000 varillik ihracatı durdurdu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) üretim kesintilerini uzatması ve derinleştirmesi nedeniyle piyasaya daha fazla Irak ham petrolü girmesi, ekşi ham petrole yönelik arz sıkıntısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bu arada, dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi olan Çin'in ekonomik görünümüne ilişkin kasvet, petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya ve yakıt talebine ilişkin endişeleri artırmaya devam etti.

Çin Merkez Bankası Pazartesi günü bir yıllık borç verme faizini, ekonomik ivmedeki hızlı kaybın ortasında daha agresif teşvik adımları bekleyen piyasanın hayal kırıklığına uğramasına neden olacak şekilde sadece ılımlı bir oranda düşürdü.

Eurasia Group bir notunda, "Çin'in ekonomik zayıflığı petrol fiyatları üzerinde baskı yaratıyor ve özellikle Pekin'in büyük ölçekli mali teşviklerden kaçınmaya kararlı görünmesi nedeniyle bu yıl petrol fiyatları için bir tavan oluşturacak" dedi.

JP Morgan analistleri, 12 Ağustos'ta sona eren referans haftasında mobilite yakıtlarına yönelik küresel talep artışının yıllık bazda 0,6 mbd'ye gerilediğini tahmin ediyor.

Çin'in baz etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte mobilite yakıtlarına yönelik talep artışının geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1,6 mbd'ye gerilediği belirtildi.

Amerikan Petrol Enstitüsü endüstri grubunun Salı günü açıklayacağı veriler öncesinde Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, ABD ham petrol ve benzin stoklarının geçen hafta düşmesi bekleniyor.

ABD Enerji Bakanlığı'nın istatistik kolu olan Enerji Enformasyon İdaresi Çarşamba günü kendi verilerini açıklayacak.

Piyasa ayrıca ABD Ağustos ayı PMI ön verilerine ve Fed'in Jackson Hole'da bu hafta içinde düzenleyeceği yıllık ekonomik sempozyuma odaklanıyor.

Son haftalarda ABD'de açıklanan ekonomik veriler Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı beklentilerini güçlendirerek petrol ve çeşitli tüketim mallarına yönelik talep görünümünü olumsuz etkiledi.

İlgili Haberler