Meta gizlilik ihlali nedeniyle Norveç'te duvara çarptı

Meta gizlilik ihlali nedeniyle Norveç'te duvara çarptı

Facebook'un sahibi Meta Platforms Norveç'te gizlilik ihlali cezasını durdurmaya çalışıyor.

A+A-

Meta Platforms Salı günü Norveç'teki bir mahkemeden, Avrupa'da daha geniş etkileri olabilecek bir davada, ülkenin veri düzenleyicisinin Facebook ve Instagram'ın sahibine kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiği için verdiği para cezasını durdurmasını isteyecek.

Meta Platforms, 14 Ağustos'tan bu yana, kullanıcıların verilerini topladığı ve bunları Büyük Teknoloji'de yaygın bir iş modeli olan davranışsal reklamcılık adı verilen reklamları hedeflemek için kullandığı için günde 1 milyon kron (94.313 $) para cezasına çarptırıldı.

Meta Platforms, 3 Kasım'a kadar günlük para cezası öngören karara karşı geçici tedbir kararı alınmasını talep ediyor.

Meta 1 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, davranışsal reklamcılığa izin vermeden önce Avrupa Birliği ve Avrupa tek pazarı olan Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki (EEA) kullanıcılardan onay almayı amaçladığını belirtti.

Meta, Reuters'a e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "AB ve AEA'daki kişiler için kişiselleştirilmiş reklamcılıkta Rıza yasal dayanağına geçme niyetimizi zaten duyurmuştuk" dedi.

Düzenleyici kurum Datatilsynet cezayı mahkemede savunacak. Meta'nın kullanıcılardan ne zaman ve nasıl onay alacağının belirsiz olduğunu ve bu arada kullanıcıların haklarının ihlal edildiğini söyledi.

Düzenleyici kurumun uluslararası bölüm başkanı Tobias Judin Reuters'e verdiği demeçte, "Datatilsynet ihtiyati tedbir kararı için bir temel olmadığını savunacak" dedi.

Datatilsynet, Norveçli düzenleyici kurumun kararına katılması halinde, bu kararı, bu yetkiye sahip olan Avrupa Veri Koruma Kurulu'na götürerek cezayı kalıcı hale getirebilir.

Bu, kararın bölgesel kapsamını Avrupa'nın geri kalanına da genişletebilir. Datatilsynet henüz bu adımı atmamıştı.

Oslo bölge mahkemesindeki duruşma iki gün sürecek.

(1$ = 10,6029 Norveç Kronu)

Etiketler : , ,
İlgili Haberler