ABD mahkemesi: Yapay zekanın ürettiği eserlerin telif hakkı olmaz

ABD mahkemesi: Yapay zekanın ürettiği eserlerin telif hakkı olmaz

ABD mahkemesi, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkı alamayacağını söyledi.

A+A-

Washington D.C.'deki bir ABD mahkemesi, herhangi bir insan katkısı olmaksızın yapay zeka tarafından yaratılan bir sanat eserinin ABD yasalarına göre telif hakkına sahip olamayacağına karar verdi.

ABD Bölge Yargıcı Beryl Howell Cuma günü yaptığı açıklamada, Telif Hakları Ofisi'nin bilgisayar bilimcisi Stephen Thaler'ın DABUS sistemi adına yaptığı başvuruyu reddetmesini onaylayarak, yalnızca insan yazarlı eserlerin telif hakkı alabileceğini söyledi.

Cuma günkü karar, Thaler'in Birleşik Duyarlılığın Otonom Önyükleme Cihazı'nın kısaltması olan DABUS tarafından yaratıldığını söylediği buluşları kapsayan ABD patentleri için yapılan teklifleri kaybetmesinin ardından geldi.

Thaler, DABUS tarafından üretilen patentler için Birleşik Krallık, Güney Afrika, Avustralya ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere diğer ülkelerde de başvuruda bulunmuş ve sınırlı başarı elde etti.

Thaler'ın avukatı Ryan Abbott Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kendisinin ve müvekkilinin karara kesinlikle katılmadığını ve temyize gideceklerini söyledi. Telif Hakları Ofisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada "mahkemenin doğru sonuca ulaştığına inandığını" söyledi.

Hızla büyüyen üretken yapay zeka alanı, yeni fikri mülkiyet sorunlarını gündeme getirdi. Telif Hakları Ofisi, bir sanatçının Midjourney adlı yapay zeka sistemi aracılığıyla üretilen görüntülere ilişkin telif hakkı talebini, sanatçının sistemin yaratıcı sürecinin bir parçası olduğu yönündeki iddiasına rağmen reddetti.

Üretken yapay zekayı eğitmek için telif hakkıyla korunan eserlerin izinsiz kullanımı konusunda da bekleyen çok sayıda dava açıldı.

Howell Cuma günü yazdığı yazıda, "Sanatçılar yapay zekayı alet çantalarına koydukça telif hakları konusunda yeni sınırlara yaklaşıyoruz" dedi ve bunun telif hakları yasası için "zorlu soruları" gündeme getireceğini belirtti.

Howell, "Ancak bu dava o kadar da karmaşık değil" dedi.

Thaler 2018 yılında, yapay zeka sistemi tarafından herhangi bir insan katkısı olmadan yaratıldığını söylediği "Cennete Yeni Bir Giriş" adlı görsel sanat eserini kapsayan bir telif hakkı başvurusunda bulundu. Ofis geçen yıl başvuruyu reddetti ve yaratıcı eserlerin telif hakkına sahip olabilmesi için insan yazarlara sahip olması gerektiğini söyledi.

Thaler, insan yazarlığının somut bir yasal gereklilik olmadığını ve yapay zeka telif haklarına izin vermenin, ABD anayasasında belirtilen telif hakkının "bilimin ve faydalı sanatların ilerlemesini teşvik etme" amacına uygun olacağını savunarak federal mahkemede karara itiraz etti.

Howell, Telif Hakkı Ofisi ile aynı fikirde olduğunu ve insan yazarlığının "yüzyıllardır süregelen yerleşik anlayışa" dayanan "telif hakkının temel bir gerekliliği" olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 885 defa okunmuştur
İlgili Haberler