Petrol fiyatları OPEC+ ihracatının düşeceği beklentisiyle yükselişte

Petrol fiyatları OPEC+ ihracatının düşeceği beklentisiyle yükselişte

Petrol fiyatları Ağustos ayında OPEC+ ihracatının düşeceği beklentisiyle yükseldi.

A+A-

Petrol fiyatları Pazartesi günü, Suudi Arabistan ve Rusya'dan yapılan ihracatın azalmasıyla küresel arzın sıkılaşması ve yüksek faiz oranları nedeniyle küresel talep artışına ilişkin endişelerin dengelenmesiyle yükseldi.

Brent ham petrolü 75 sent artışla varil başına 85,55 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 80 sent artışla varil başına 82,05 dolar oldu. Eylül WTI kontratı Salı günü sona eriyor ve daha aktif olan Ekim kontratı 73 sent artışla varil başına 81,39 dolara yükseldi.

ABD dolarının faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalabileceği ihtimaliyle güçlenmesi ve Çin'in kötüleşen emlak krizinin durgun ekonomik büyüme ve petrol talebine ilişkin endişeleri artırmasının ardından her iki gösterge fiyat da geçen hafta 7 haftalık kazanç serisini bozarak yaklaşık %2'lik bir haftalık kayıp yaşadı.

Singapur'daki 8VantEdge'de kıdemli portföy yöneticisi olan Stefano Grasso, gemi takip firması Kpler'in ön verilerine dayanarak, OPEC+ ham petrol ihracatının Ağustos ayında ikinci kez düşecek olmasıyla birlikte arzın daralmakta olduğunu söyledi.

Grasso, "Genel olarak arz azalıyor, talep artıyor," dedi ve ekledi: "Bir durgunluk olmadığı ve talep yavaşlamadığı ya da düşmediği sürece kontrol OPEC+'da olacak."

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefiklerinin arz kesintilerinin küresel fiyatları varil başına 80 doların üzerine çıkarmasının ardından Çinli rafinerilerin alımları azaltmasıyla bu yılın başlarında biriken rekor stoklardan yararlanıyor.

Çin gümrük verilerine göre Temmuz ayında Suudi Arabistan'ın Çin'e sevkiyatı Haziran ayına kıyasla %31 oranında düşerken, Rusya indirimli ham petrolüyle Asya devinin en büyük tedarikçisi olmaya devam etti.

Bu arada, Çinli rafineriler güçlü ihracat marjlarının da etkisiyle Temmuz ayında rafine ürün ihracatını artırdı.

Baker Hughes'un Cuma günkü raporuna göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde, gelecekteki üretimin erken bir göstergesi olan faal petrol kulesi sayısı geçen hafta beş adet düşerek 520'ye geriledi ve Mart 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler