รin geniล kapsamlฤฑ teลvik tedbirleri aรงฤฑkladฤฑ. Beklenenden daha geniล kapsamlฤฑ hamleler, รinli yetkililerin son aylarda bir dizi hayal kฤฑrฤฑklฤฑฤฤฑ yaratan verinin ardฤฑndan dรผnyanฤฑn en bรผyรผk ikinci ekonomisine olan gรผveni yeniden tesis etmeye yรถnelik son giriลimini iลaret ediyor.
Vali Pan Gongsheng’in borรงlanma maliyetlerini dรผลรผrme ve ekonomiye daha fazla likidite enjekte etmenin yanฤฑ sฤฑra hane halkฤฑnฤฑn ipotek geri รถdeme yรผkรผnรผ hafifletme planlarฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑyla รin hisse senetleri ve tahvilleri ralli yaptฤฑ ve Asya hisse senetleri son 1,5 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyelerine ulaลtฤฑ. Natixis’in kฤฑdemli ekonomisti Gary Ng, “Hareket muhtemelen biraz geรง geldi, ancak geรง olmasฤฑ hiรง olmamasฤฑndan iyidir. Yรผksek reel faiz oranฤฑ, zayฤฑf duyarlฤฑlฤฑk ve emlak piyasasฤฑnda toparlanma olmamasฤฑ nedeniyle รin’in gรผveni artฤฑrmak iรงin daha dรผลรผk bir faiz ortamฤฑna ihtiyacฤฑ var.” dedi.
Diฤer iki finansal dรผzenleyici kurumun yetkilileriyle birlikte bir basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda konuลan Pan, merkez bankasฤฑnฤฑn yakฤฑn gelecekte bankalarฤฑn rezerv olarak tutmalarฤฑ gereken nakit miktarฤฑnฤฑ – zorunlu karลฤฑlฤฑk oranlarฤฑ (RRR) olarak bilinir – 50 baz puan (bps) dรผลรผreceฤini sรถyledi. Bu, kredi talebinin son derece zayฤฑf olmasฤฑna raฤmen yeni krediler iรงin yaklaลฤฑk 1 trilyon yuan (141.93 milyar $) serbest bฤฑrakacak. Pan, bu yฤฑlฤฑn ilerleyen dรถnemlerinde piyasadaki likidite durumuna baฤlฤฑ olarak RRR’nin 0.25-0.5 yรผzde puan daha dรผลรผrรผlebileceฤini sรถyledi.
รin Merkez Bankasฤฑ da yeni gรถsterge faizi olan yedi gรผnlรผk repo faizini 0,2 puan dรผลรผrerek %1,5’e รงekecek. Orta vadeli borรง verme kolaylฤฑฤฤฑ faiz oranฤฑ yaklaลฤฑk 30 baz puan, kredi faiz oranlarฤฑ ise 20-25 baz puan dรผลecek. Pan, hamlelerin ne zaman yรผrรผrlรผฤe gireceฤini belirtmedi.
Emlak krizine alฤฑnan รถnlemler
Emlak piyasasฤฑ destek paketi, diฤer รถnlemlerin yanฤฑ sฤฑra mevcut konut kredileri iรงin ortalama faiz oranlarฤฑnda 50 baz puanlฤฑk bir indirim ve tรผm konut tรผrlerinde minimum peลinat ลartฤฑnฤฑn %15’e dรผลรผrรผlmesini iรงeriyordu.
รin’in emlak piyasasฤฑ 2021’de zirve yaptฤฑฤฤฑndan beri ciddi bir gerileme iรงinde. Bir dizi mรผteahhit temerrรผde dรผลerek geride istenmeyen dairelerden oluลan bรผyรผk stoklar ve tamamlanmamฤฑล projelerden oluลan rahatsฤฑz edici bir liste bฤฑraktฤฑ. Pekin buna karลฤฑlฤฑk olarak birรงok ev satฤฑn alma kฤฑsฤฑtlamasฤฑnฤฑ kaldฤฑrdฤฑ ve ipotek oranlarฤฑnฤฑ ve peลinat gereksinimlerini keskin bir ลekilde dรผลรผrdรผ, ancak ลimdiye kadar talebi canlandฤฑramadฤฑ veya ev fiyatlarฤฑndaki keskin dรผลรผลรผ durduramadฤฑ.
Hanehalkฤฑ tasarruflarฤฑnฤฑn %70’inin gayrimenkule yatฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑ dรผลรผnรผldรผฤรผnde, emlak krizi ekonomi รผzerinde aฤฤฑr bir yรผk oluลturdu ve tรผketici gรผvenini sarstฤฑ. Aฤustos ayฤฑ ekonomik verileri beklentileri bรผyรผk รถlรงรผde karลฤฑlayamadฤฑ ve politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn daha fazla destek saฤlamasฤฑ iรงin aciliyet yarattฤฑ.
Mali aรงฤฑdan, yerel yรถnetimler altyapฤฑ projelerinin finansmanฤฑna yardฤฑmcฤฑ olmak iรงin tahvil ihracฤฑnฤฑ hฤฑzlandฤฑrdฤฑ ve analistler รถnรผmรผzdeki haftalarda ekonomik bรผyรผmeyi bu yฤฑlki yaklaลฤฑk %5,0 hedefine doฤru geri getirmek iรงin daha fazla teลvik รถnlemi bekliyor.
Capital Economics analisti Julian Evans-Pritchard Salฤฑ gรผnkรผ hamlelerin “doฤru yรถnde atฤฑlmฤฑล bir adฤฑm” olduฤunu, ancak “daha fazla mali destekle takip edilmediฤi sรผrece bรผyรผmede bir dรถnรผล saฤlamak iรงin muhtemelen yetersiz kalacaฤฤฑnฤฑ” sรถyledi.
Goldman Sachs, Nomura, UBS ve Bank of America gibi yatฤฑrฤฑm bankalarฤฑ รin’e iliลkin yakฤฑn zamanda 2024 bรผyรผme tahminlerini dรผลรผrdรผ. ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn geรงen hafta yaptฤฑฤฤฑ yรผklรผ faiz indiriminin ardฤฑndan gelen รin’in son politika รถnlemleri, birรงok analistin รin Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn yuan รผzerinde รงok fazla baskฤฑ yaratmadan parasal koลullarฤฑ gevลetmesi iรงin daha fazla alan saฤladฤฑฤฤฑnฤฑ dรผลรผndรผฤรผ bir geliลme.
ING’de รin’den sorumlu baล ekonomist Lynn Song, “Kรผresel merkez bankalarฤฑnฤฑn รงoฤu faiz indirimine gittiฤi iรงin รถnรผmรผzdeki aylarda daha fazla gevลeme iรงin hala alan olduฤunu dรผลรผnmeye devam ediyoruz” dedi ve ekledi: “Eฤer bรผyรผk bir mali politika hamlesi de gรถrรผrsek, ivme dรถrdรผncรผ รงeyreฤe doฤru toparlanabilir.”







