Çin Japonya'yı tahtından etti, dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı oldu

Çin Japonya'yı tahtından etti, dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı oldu

Çin, yılın ilk üç ayında Japonya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı haline geldiğini açıkladı.

A+A-

Geçtiğimiz hafta açıklanan resmi rakamlar, Çin'in 2022 yılının ilk çeyreğine kıyasla %58 artışla bu dönemde 1,07 milyon araç ihraç ettiğini gösteriyor.

Aynı zamanda Japonya'nın araç ihracatı bir önceki yıla göre %6 artarak 954.185 olarak gerçekleşti.

Çin'in ihracatı elektrikli otomobillere olan talep ve Rusya'ya yapılan satışlarla arttı.

Geçtiğimiz yıl Çin, Almanya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci otomobil ihracatçısı oldu.

Çin Genel Gümrük İdaresi'ne göre, Almanya'nın 2,6 milyon araç ihracatına karşılık Çin 2022 yılında 3,2 milyon araç ihraç etti.

Fosil yakıtlardan uzaklaşma, Çin'in motor endüstrisinin yükselişine yardımcı oldu.

Elektrikli otomobilleri de içeren yeni enerji araçlarının (NEV) ilk çeyrek ihracatı bir önceki yıla kıyasla %90'ın üzerinde artış gösterdi.

Tesla'nın Çin kolu, MG markasının sahibi SAIC ve ABD'li deneyimli yatırımcı Warren Buffett tarafından desteklenen BYD, Çin'in en büyük NEV ihracatçıları arasında yer alıyor.

Elon Musk'ın elektrikli otomobil üreticisinin Şangay'da Japonya ve Avrupa gibi bölgelere ihracat yapan devasa bir üretim tesisi bulunuyor.

Tesla'nın 'Gigafactory'si şu anda yılda 1,25 milyon araç üretme kapasitesine sahip ve şirket kapasiteyi daha da arttırmayı planlıyor.

Geçtiğimiz ay Kanada'ya ihraç edilmek üzere Model Y spor araçlarını üretmeye başladı.

Çin'in Rusya'ya ihracatı da Ukrayna savaşının başlamasından bu yana, Batılı ülkelerin Moskova'ya ticari yaptırımlar uygulamasıyla birlikte artış gösterdi.

Geçtiğimiz yıl Geely, Chery ve Great Wall gibi Çinli otomobil üreticileri, Volkswagen ve Toyota gibi rakiplerinin Ukrayna'nın işgalinin ardından ülkeyi terk etmesinin ardından Rusya'daki pazar paylarının arttığını gördü.

İlgili Haberler