Çin Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda indirime gidebilir

Çin Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda indirime gidebilir

Çin Merkez Bankası'nın, politika yapıcılar üzerinde büyümeyi desteklemek için teşvikleri artırma baskısı nedeniyle korunlu karşılıklarda indirim yapması bekleniyor

A+A-

Çin'in merkez bankası olan Çin Halk Bankası'nın (PBoC), politika yapıcıların ekonomik büyümeyi daha kararlı bir şekilde desteklemek için teşvik önlemlerini artırmaya acil ihtiyaç duyması nedeniyle önümüzdeki ay zorunlu karşılık oranında bir indirim uygulaması bekleniyor.

Chinadaily'nin haberine göre, Postal Savings Bank of China'da araştırmacı olan Lou Feipeng, "Eylül ayında bir zorunlu karşılık (RRR) indirimi olasılığı artıyor" dedi. RRR, bankaların rezerv olarak tutmaları gereken mevduat oranını ifade ediyor.

Lou, finans piyasalarının faiz oranlarındaki son yükselişi fonlama sıkışıklığının bir yansıması olarak gördüğünü ve bu durumun Eylül ayında yerel yönetim özel tahvillerinin ihracının hızlanmasıyla daha da artarak bankalar için likidite desteğini gerekli hale getirebileceğini söyledi.

Ticari bankaların ödenmemiş ipotekleri yeniden fiyatlandırma olasılığı da yakın zamanda bir RRR indirimi için nispeten yüksek bir şans olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, PBoC'nin rehberliğinde, Çin'deki büyük ticari bankaların yakında ödenmemiş ipoteklerinin faiz oranlarını düşürmeye hazır olduğunu ve bunun da ev alıcılarının borç yükünü hafifleteceğini söyledi.

Ancak GROW Investment Group'un baş ekonomisti Hong Hao, mevcut ipoteklerin faiz oranlarının düşürülmesinin ticari bankaların kâr marjları üzerinde baskı yaratacağını çünkü faiz gelirlerinin azalacağını söyledi.

Hong, bankaların fonlama maliyetlerini düşürmeye yardımcı olabilecek RRR'nin düşürülmesinin baskıyı kısmen hafifletmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Bu görüşler, PBoC Başkanı Pan Gongsheng'in Çarşamba günü merkez bankasının piyasa likiditesini makul ölçüde geniş tutacağı ve özel işletmelere daha fazla mali kaynak yönlendirmek için yapısal araçlar kullanacağı yönündeki açıklamalarını destekliyor.

PBoC en son Mart ayında oranı 0,25 puan düşürerek finansal kuruluşlar için ağırlıklı ortalama RRR'yi yüzde 7,6'ya indirmişti.

Siyasi danışmanlar ve uzmanlar, beklenen RRR indiriminin Çinli politika yapıcıların teşvik önlemlerini yoğunlaştırma çabalarının bir parçası olarak gelebileceğini söyledi.

Onlara göre makroekonomik senaryodaki politika alanı tam olarak kullanılmalı - ne kadar erken olursa o kadar iyi - çünkü Çin'in hem iç hem de dış talepleri baskı altında ve piyasa kuruluşlarının beklentileri üzerinde ağırlık oluşturuyor.

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı 14. Ulusal Komitesi üyesi Gong Liutang, piyasa beklentilerini daha etkin bir şekilde şekillendirmek için makroekonomik politika ayarlamalarının modunun çok sayıda küçük ayarlama yapmaktan politika alanını tam olarak kullanmaya doğru değişmesi gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Pekin Üniversitesi Guanghua Yönetim Okulu'nda uygulamalı ekonomi profesörü olan Gong, Çin ekonomisinin, geçmişte nadiren aynı anda gerçekleşen küresel talepteki yavaşlama ve yetersiz iç talep gibi ikili baskı durumunu içeren yeni bir durumla karşı karşıya olması nedeniyle stratejide böyle bir değişikliğin gerekli olduğunu söyledi.

Enflasyonun iki ana göstergesi olan Çin'in tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi Temmuz ayında yıllık bazda negatif bölgeye girerek TÜFE yüzde 0,3 ve ÜFE yüzde 4,4 düşerek zayıf talebin akut sorununa işaret etmişti.

JPMorgan'ın baş Çin ekonomisti Zhu Haibin, zayıf talebin devam etmesi halinde olası bir deflasyon riskinin ele alınmasında politika odağının değiştirilmesinin teşvik tedbirlerinin arttırılmasından daha önemli olabileceğini söyledi.

Zhu, "Geçmişte olduğu gibi öncelikli olarak üretim, yatırım ve istihdamı korumak yerine, artık hane halkını hedef alan daha güçlü bir destekle tüketim ve talebin teşvik edilmesine vurgu yapılmalıdır," dedi.

Gong'a göre spesifik politika seçenekleri arasında faiz indiriminde daha büyük adımlar atılması, yıllık açığın GSYH'ye oranının yüzde 1 ila 2 puan artırılması ve ülkenin altyapı ağındaki zayıf halkaları gidermek için özel hazine bonoları çıkarılması yer alabilir.

Gong ayrıca Çin ekonomisinin yılın geri kalanında ve 2024'ün ilk yarısında mali harcamaların hızlanması ve son parasal genişleme önlemlerinin aktarımının hızlanmasıyla hızlanmasının beklendiğini söyledi.

Ülkenin reel ekonomiyi mümkün olan en kısa sürede destekleme çabalarının bir parçası olarak PBOC Çarşamba günü yaptığı açıklamada, özel işletmelere yönelik mali desteğin artırılmasına odaklanan bir kılavuz taslağı hazırladığını ve kılavuzu erken bir tarihte sonuçlandırmak ve uygulamak için çalışacağını söyledi.

PBoC mali piyasa departmanı başkan yardımcısı Ma Jianyang, PBOC'nin finans kuruluşlarına özel teşebbüslere verilen kredilerin oranını yükseltmeleri ve özel teşebbüs tahvilleri tahsislerini arttırmaları için rehberlik edeceğini söyledi.

İlgili Haberler