Çin ülkeye girişteki zorunlu COVID-19 testlerini kaldırıyor

Çin ülkeye girişteki zorunlu COVID-19 testlerini kaldırıyor

Değişikliğin gelen turizmi pandemi öncesi seviyeye çıkarması bekleniyor

A+A-

Çin, pandemiden bu yana titizlikle uyguladığı ülkeye giriş öncesi zorunlu COVID-19 testlerini kaldırıyor. Çarşamba gününden itibaren Çin'e seyahat edecek kişilerin giriş öncesi COVID-19 nükleik asit veya antijen testinden geçmeleri gerekmeyecek. Analistler bunun, gelecek yılın ilk yarısında pandemi öncesi seviyelere dönmesi beklenen gelen turizm pazarına fayda sağlayacağına ve büyük ölçekli gelen turistlerin bir trend haline geleceğine inanıyor.

Kendi beyan ettiği test sonuçlarının iptal edilmesiyle birlikte Çin, yeniden açıldıktan yaklaşık sekiz ay sonra COVID-19 ile ilgili son giriş şartını kaldırmış oldu. Pandemi sonrası dönemde, Çin'in iç turizm sektörü pandemi öncesi seviyelerin yüzde 90'ına geri döndü. 

Gözlemciler, ülkeye giriş öncesi COVID-19 testi gerekliliklerinin kaldırılmasının turizm pazarına fayda sağlayacağına inanıyor. CYTS Tours Holding Co'dan pazarlama müdürü Xu Xiaolei Global Times'a yaptığı açıklamada, 2024'ün ilk yarısında daha hızlı bir toparlanma olacağını ve pandemi öncesi seviyelere dönmenin sadece bir zaman meselesi olduğunu söyledi.

Duyuru Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin tarafından Pazartesi günü düzenlenen olağan basın toplantısı sırasında yapıldı. 8 Ocak'tan bu yana sınırlarını büyük ölçüde açan Çin, artık gelen yolcular için evrensel nükleik asit testi ve karantina uygulamıyor ve uluslararası yolcu uçuşlarının sayısı üzerindeki kısıtlamaları da kaldırdı. 

Daha önce, yolcuların uçağa binmeden önceki 48 saat içinde negatif sonuç veren bir polimeraz zincir reaksiyonu testinden geçtiklerini belirten bir sağlık beyanı sunmaları gerekiyordu. 29 Nisan'da ilgili düzenlemeler daha da gevşetilerek, uluslararası uçuşlarla Çin'e seyahat eden yolcuların uçağa binmeden önceki 48 saat içinde antijen testi yerine nükleik asit testi yaptırmalarına izin verildi ve havayolları artık uçağa binmeden önce test sertifikalarını doğrulamadı. Yolcuların sağlık beyan formunun sağlık durumu bölümünde "pozitif" veya "negatif" olarak belirtmeleri gerekmektedir. Testler yolcuların kendileri tarafından yapıldığı için beyanı doğrulamak zor olduğundan, birçok kişi için formu doldurmak daha çok bir formaliteden ibaret. 

Orta Çin'in Hubei Eyaleti, Wuhan'da bulunan Love Fan Uluslararası Seyahat Acentesi müdürüne göre, Çin'e giriş kısıtlamalarının kademeli olarak gevşetilmesinden sonra, gelen seyahat acentelerine danışan grup ve bireylerin sayısı giderek artıyor ve her gün bir düzineden fazla grup danışmaya geliyor. 

Ulusal Göç İdaresi'nin verilerine göre, bu yılın ilk yarısında toplam 168 milyon gelen ve giden seyahat gerçekleşti ve bu rakam 2019'daki pandemi öncesi seviyenin yaklaşık yüzde 49'una denk geliyor. Gelen turistlerin kesin sayısı henüz net olmamakla birlikte, departman bu sayının sadece 8,4 milyon yabancıyı içerdiğini belirtti. İç turizm sektörü de uluslararası gelen turizmi destekleyecek önlemler alınması çağrısında bulunuyor.

İlgili Haberler