Çin, Nomura'nın üst düzey yatırım bankacısının ülkeden çıkışına yasak koydu

Çin, Nomura'nın üst düzey yatırım bankacısının ülkeden çıkışına yasak koydu

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, Çin'deki yetkililerin Nomura Holdings'in yatırım bankacılığı faaliyetlerini denetleyen üst düzey bir bankacıya anakaradan ayrılmaması talimatı verdiğini söyledi.

A+A-

Çin, Nomura'nın üst düzey yatırım bankacısının ülkeden çıkışına yasak koydu. Söz konusu yasak, Batılı işletmeler arasında, büyümenin yavaşladığı bir dönemde dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki beklentilerin karardığına dair endişeler artarken ve daha zorlu çalışma koşulları getiren yeni yasalarla birlikte geldi.

Nomura'nın Çin yatırım bankacılığı başkanı Charles Wang Zhonghe'nin anakara dışına seyahat etmesinin yasak olduğunu söyleyen kaynaklar, medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemediler.

Çıkış yasağının ne zaman yürürlüğe girdiği ise açıklanmadı. Wang'ın LinkedIn profiline göre Hong Kong'da ikamet ediyor, ancak uyruğuyla ilgili bilgi yer almıyor.

Nomura'nın Tokyo merkezli bir sözcüsü yorum yapmayı reddetti. Wang, Reuters'ın LinkedIn sosyal ağı üzerinden gönderdiği yorum talebine yanıt vermedi.

Konuyu ilk haberleştiren Financial Times gazetesi, kaynaklara dayanarak, yasağın Çin'in üst düzey teknoloji anlaşmaları yapan Bao Fan ve eski meslektaşı Cong Lin'e yönelik soruşturmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Pekin, China Renaissance Holdings'in eski başkanı Cong'u soruşturuyor; bu da yatırım bankasının kurucusu Bao'nun Şubat ayında görevden alınmasıyla sonuçlanmış ve iş dünyasını şaşkına çeviren bir gelişme olmuştu.

Reuters ve bazı medya organları Şubat ayında Cong'un, devlete ait Industrial and Commercial Bank of China Ltd'nin (ICBC) bir birimi olan ICBC International'ın CEO'su olduğu sırada görevi kötüye kullanma şüphesiyle soruşturma geçirdiğine inanıldığını belirtmişti.

LinkedIn sayfasında Nomura'dan Wang'ın 2011'den 2016'ya kadar Cong ile aynı birimde çalıştığı görülüyor. Kaynaklardan biri, Wang'ın Cong hakkındaki soruşturmada yetkililere yardımcı olduğunu ve bunun için anakarada kalması gerektiğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Pazartesi günü düzenlenen olağan basın brifinginde Nomura bankacısının ülkeden ayrılmasının neden engellendiği sorusu üzerine, durum hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

Wang sözlerini şöyle sürdürdü: "Çin'in her zaman yabancı işletmelerin yasal olarak faaliyet gösterebilmeleri için pazar odaklı, yasallaştırılmış ve uluslararasılaştırılmış bir iş ortamı sağlamaya kararlı olduğunu yinelemek isterim."

Bu yılın başlarında yabancı firmalar Çinli yetkililerin ABD'li danışmanlık firmaları Bain & Company ve Mintz Group'a yaptığı baskınlarla sarsılmıştı. Geçtiğimiz ay Pekin, Mintz'e "onaylanmamış istatistiksel çalışma" yaptığı gerekçesiyle yaklaşık 1,5 milyon dolar para cezası verdi.

Safeguard Defenders adlı bir grup yeni raporunda, çok sayıda Çinli ve yabancının çıkış yasaklarına takıldığını belirtiyor.

Reuters tarafından yapılan bir analiz, son yıllarda bu tür yasakları içeren davalarda belirgin bir artış olduğunu ortaya koyarken, yabancı iş dünyası lobileri de bu eğilimden duydukları endişeyi dile getiriyor.

Avrupa Birliği ticaret şefi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ekonomik bağımlılıkları azaltmak ve "riski azaltmak" için adımlar atsa da bloğun Çin ile bağlarını kesme niyetinde olmadığını, ancak Çin'in risk algısını azaltmaya yardımcı olmak için "çok şey yapabileceğini" söyledi.

İkinci kaynak, ICBC'nin yanı sıra Deutsche Bank ve Çinli aracı kurum Zhong De Securities'de çalıştıktan sonra 2018'de Nomura'ya katılan Wang'ın yakın zamanda anakaradaki iş etkinliklerine katıldığını ekledi.

Geçen yıl Ağustos ayında, bankanın ticari merkezi Şanghay'da bulunan ve çoğunluk hissesine sahip olduğu menkul kıymetler şirketi Nomura Orient International Securities'in başkanlığına da atandı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler