Çin piyasaları gerdi dolar güvenli liman olarak güç kazandı

Çin piyasaları gerdi dolar güvenli liman olarak güç kazandı

Piyasalar Çin ve bankalardan endişe ederken dolar güvenli liman talebiyle güçlendi.

A+A-

Dolar Çarşamba günü Asya'da ön planda kalmaya devam ederek, yatırımcıların Çin ekonomisindeki durgunluk ve ABD bankalarının kredi notlarının düşürülmesinden kaynaklanan riskler karşısında para biriminin güvenliğini aramaları nedeniyle önemli rakipleri karşısında gecelik kazançlarını korudu.

Riske duyarlı Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları son ayların en düşük seviyelerine yakın seyretti. Ancak Çin yuanı, merkez bankasının beklenenden daha güçlü bir resmi oran belirleyerek son düşüşlerden duyduğu rahatsızlığın sinyalini vermesinin ardından bir miktar soluklandı.

Para birimini euro, yen ve diğer dört muadili karşısında ölçen ABD doları endeksi, bir önceki seanstaki %0,47'lik yükselişin ardından Asya sabahında 102,50 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi.

Salı günü Çin'in ithalat ve ihracatının Temmuz ayında beklenenden daha hızlı daraldığını gösteren verilerin ardından küresel ekonomiye ilişkin endişeler yeniden alevlendi.

Çarşamba günü açıklanan verilere göre Çin'de tüketici fiyatları Temmuz ayında iki yıldan uzun bir süredir ilk kez düşerek deflasyon korkularını körükledi, ancak %0,3'lük düşüş Reuters anketinde tahmin edilenden biraz daha az oldu.

Moody's'in birçok küçük ve orta ölçekli ABD bankasının kredi notunu düşürmesi ve Bank of New York Mellon ve US Bancorp da dahil olmak üzere ülkenin en büyük kreditörlerinden bazılarının notunu düşürebileceğini söylemesinin ardından ABD bankalarına ilişkin endişeler riskten kaçınma eğilimini artırdı. Roma ayrıca İtalyan bankalarının kârlarına bir defaya mahsus %40 vergi koyarak kargaşaya neden oldu.

ABD Hazine tahvilleri de liman arayan yatırımcıların talebinde bir artış gördü ve 10 yıllık getiriler kısa süreliğine %4'ün altına geriledi.

National Australia Bank'ın döviz stratejisi müdürü Ray Attrill, "Farklı koşullar altında, 10 yıllık getirinin %4'ün altında olmasına bakar ve doların daha düşük olması gerektiğini söylerdim, ancak bu sadece içinde bulunduğumuz riskten kaçış ortamını gösteriyor" dedi.

Çin Halk Bankası'nın kara ticareti için orta nokta kurunu 7,1588 olarak belirlemesinin ardından dolar offshore ticarette %0,12 düşüşle 7,2274 yuana gerileyerek Reuters tahmini olan 7,2198'den çok daha güçlü bir seviyeye geldi.

Genellikle Çin'in ekonomik görünümü için bir vekil görevi gören Aussie, Salı günü 0,6497 dolarla 1 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye geriledikten sonra 0,6543 dolarla yaklaşık yatay seyretti.

Yeni Zelanda kivisi %0,16 düşüşle 0,6054$'a gerileyerek bir önceki seansın iki ayın en düşük seviyesi olan 0,6035$'a yaklaştı.

ABD doları, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in görüşünü tekrarlayarak faiz oranlarının zaten yeterince yüksek olduğunu öne sürmesiyle, Fed yetkililerinden gece boyunca gelen bazı güvercin sinyallere rağmen güçlendi.

Fed Guvernörü Michelle Bowman'ın Pazartesi günü yaptığı açıklamada yeni artırımların olası olduğunu söylemesiyle birlikte mesaj tekdüzelikten uzak bir hal aldı.

State Street Bank and Trust Tokyo şube müdürü Bart Wakabayashi, "Fed yetkililerinden daha güvercin yorumlar almaya başlıyoruz ve düşünce gerçekten değişmeye başlıyor diye düşünmeye başlıyorsunuz" dedi ve ekledi:

"Bunun bir dönüm noktası olup olmadığını bilmiyorum ama bir sonraki toplantıya gerçekten büyük bir darbe vuruyor."

Para piyasası işlemcileri, Eylül ayında yapılacak bir sonraki politika toplantısında çeyrek puanlık bir faiz artışına hala %86,5'lik bir oranla sıcak bakıyor.

İlgili Haberler