Çin tahıl kapasitesini artırmayı hedefliyor

Çin tahıl kapasitesini artırmayı hedefliyor

Çin, gıda güvenliğini desteklemek ve artan talebi karşılamak amacıyla tahıl üretim kapasitesini 50 milyon ton artırmaya çalışacak.

A+A-

Çin'de ekonominin en üst düzey planlayıcısı olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Pazar günü Pekin'de düzenlenen yıllık parlamento toplantısına sunduğu raporda, tahıl üretiminin 650 milyon tonun üzerinde tutulmasının yeterli arzın sağlanması ve istikrarlı fiyatların sürdürülmesi açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

Başbakan Li Keqiang, Ulusal Halk Kongresi'ne sunduğu son hükümet çalışma raporunda "Toplam tahıl ekim alanını istikrarlı bir seviyede tutmalı, yağlı tohum mahsullerinin üretimini teşvik etmeli ve tahıl üretim kapasitesini arttırmak için yeni bir hamle başlatmalıyız" dedi.

Li'ye göre bu, yüksek kaliteli tarım arazilerinin geliştirilmesini, tarımsal teknoloji sektörünün desteklenmesini ve tohum endüstrisinde daha fazla inovasyonu içerecek.

Pekin'deki yetkililer, Covid-19 salgınının küresel tarım tedarikini sekteye uğratması ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının temel gübre ticaretini ciddi şekilde kısıtlaması nedeniyle gıda güvenliğine yeniden odaklandı. Çin dünyanın en büyük tahıl üreticisi olsa da, ülke son yıllarda ABD ve Brezilya gibi tedarikçilerden yapılan ithalata daha bağımlı hale geldi.

NDRC raporunda, "İstikrarlı tahıl üretiminin sağlanmasında belirsizlikler yaşıyoruz ve bazı tarımsal ürün ve malzemeler için arz ve talep arasında sıkı bir denge var" dedi. "Uluslararası piyasada tahıl fiyatları yüksek seyretmeye devam ediyor ve bu da iç piyasada dalgalanma etkilerine neden olabilir."

Li, tahıl üretim kapasitesindeki artışı sağlamak için net bir zaman çizelgesi belirlemedi, ancak plan ayrı çalışma raporunda 2023 için öncelikler arasında yer aldı. NDRC raporunda, Çin'in tahıl hasadının 2022 yılında 686,55 milyon ton olduğunu ve devlet medyasına göre 2015 yılından bu yana 650 milyon tonun üzerinde sabit kaldığını söyledi.

NDRC, Çin'in ayrıca daha fazla tahıl depolama ve lojistik tesisi inşa edeceğini ve tahıl stoklarının satışı için iyi bir planlama sağlayacağını söyledi. Ayrıca soya fasulyesi tohumları için ulusal merkezler inşa etme konusunda da ilerleme kaydedilecek.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler