Çin yasağı çip devini vurdu hisseler eridi

Çin yasağı çip devini vurdu hisseler eridi

Micron Technology Cuma günü, Çin'in çiplerinin önemli yerel endüstrilere satışını yasaklamasının gelirlere daha büyük bir darbe vuracağı uyarısında bulunarak bellek çipi üreticisinin hisselerini yaklaşık %2 düşürdü.

A+A-

Şirket şu anda Çin merkezli firmalardan elde ettiği gelirin yaklaşık yarısı üzerinde bir etki beklediğini ve bunun da toplam gelirinin düşük çift haneli bir yüzdesine denk geldiğini söyledi. Şirket daha önce düşük tek haneli ila yüksek tek haneli oranlarda bir darbe bekliyordu.

Micron, Washington'un Çin'in askeri yeteneklerini geliştirmek için kullanılmamalarını sağlamak amacıyla bazı Amerikan bileşenlerine ve çip yapım araçlarına bir dizi ihracat kontrolü getirmesinin ardından Pekin tarafından hedef alınan ilk ABD'li çip üreticisiydi.

Çin Siber Güvenlik İdaresi Mayıs ayında Micron'un güvenlik incelemesinde başarısız olduğunu ve önemli yerel altyapı operatörlerinin ABD'nin en büyük bellek yonga üreticisinin ürünlerini satın almasını yasakladığını söyledi. Ne bulduğu riskler ne de hangi Micron ürünlerinin etkileneceği konusunda ayrıntı vermemişti.

Şirket Cuma günü yaptığı açıklamada Çinli düzenleyici kurumun vardığı sonucun "belirsiz ve değişken kalmaya devam ettiğini" belirtti.

Ayrıca, aralarında mobil üreticilerin de bulunduğu çok sayıda müşterinin, Micron ürünlerinin gelecekte kullanımı konusunda Çin hükümeti temsilcileriyle temasa geçtiğini de ekledi.

Micron'un merkezi Çin anakarası ve Hong Kong'da bulunan şirketlerden elde ettiği gelir, doğrudan satışların yanı sıra distribütörler aracılığıyla yapılan dolaylı satışlar da dahil olmak üzere, toplam gelirinin yaklaşık dörtte birini oluşturmaktadır.

Şirket günün erken saatlerinde Çin'in Xian kentindeki çip paketleme tesisine önümüzdeki birkaç yıl içinde 4,3 milyar yuan (603,8 milyon dolar) yatırım yapacağını açıkladı ve CEO Sanjay Mehrotra bu hamlenin şirketin "Çin'deki işine ve ekibine olan sarsılmaz bağlılığını" gösterdiğini söyledi.

İlgili Haberler