Çin'de daralan ithalat ve ihracatta yavaşlayan büyüme baskıyı artırdı

Çin'de daralan ithalat ve ihracatta yavaşlayan büyüme baskıyı artırdı

Çin'in daralan ithalatı ve yavaşlayan ihracat büyümesi ekonomi üzerinde baskı yaratıyor.

A+A-

Çin'in ithalatı Nisan ayında keskin bir şekilde daralırken, ihracat daha yavaş bir hızda artarak Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasına rağmen zayıf iç talep işaretlerini güçlendirdi ve soğuyan küresel büyüme karşısında zaten zorlanan bir ekonomi üzerindeki baskıyı artırdı.

Salı günü açıklanan gümrük verilerine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine gelen sevkiyatlar yıllık bazda %7,9 oranında düşerken, ihracat Mart ayındaki %14,8'lik beklenmedik artışın ardından aynı dönemde %8,5 oranında artış gösterdi.

Reuters anketine katılan ekonomistler ithalatta büyüme olmayacağını, ihracatta ise %8,0 artış olacağını tahmin ediyorlardı.

Jones Lang Lasalle baş ekonomisti Bruce Pang, "İthalatın büyüme oranı yıldan yıla düşmeye devam ederek, mevsimsellik ve iç ekonomideki zayıf toparlanmanın devam etmesiyle eş zamanlı olarak aşağı çekildiğini gösteriyor" dedi.

Hükümet yetkilileri, Çin'in kilit ticaret ortaklarının birçoğu için artan durgunluk risklerinin ardından "şiddetli" ve "karmaşık" bir dış ortam konusunda defalarca uyarıda bulundu. Analistler, Pekin'in Aralık ayında sert COVID kısıtlamalarını aniden sona erdirmesinin ardından soğuyan küresel büyümenin Asya devi için toparlanmaya giden daha uzun bir yola işaret ettiğini söylüyor.

İthalattaki düşüş endişe vericidir zira bu durum iç talebin cansız kaldığını ve ihracat motorunun zayıflığını telafi edemeyebileceğini gösteriyor.

Çin'in kömür ithalatı Nisan ayında, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde talebin zayıflamasıyla birlikte bir önceki aydaki 15 ayın en yüksek seviyesinden geriledi. Aynı dönemde bakır ve doğal gaz ithalatı da azaldı.

Çin'in ithalatının öncü göstergesi olan Güney Kore'nin Çin'e ihracatı Nisan ayında %26,5 düşerek art arda 10 aydır devam eden düşüşünü sürdürdü.

Pinpoint Asset Management'ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang, "İthalattaki daralma kısmen küresel talepteki yavaşlamadan kaynaklanıyor olabilir ve bu da Çin'in ihracatın işlenmesi için parça ve bileşen ithalatını etkiliyor" dedi.

Nisan ayına ait son resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi, yeni ihracat siparişlerinin keskin bir şekilde daraldığını göstererek Çinli politika yapıcıların ve COVID sonrası güçlü bir ekonomik toparlanma uman işletmelerin karşı karşıya olduğu zorlukların altını çizdi.

Çin ekonomisi, güçlü hizmet tüketimi sayesinde ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü, ancak fabrika üretimi zayıf küresel büyüme nedeniyle gecikti. Emlak piyasasındaki zayıflık, yavaşlayan fiyatlar ve artan banka tasarrufları talebe ilişkin şüpheleri artırıyor.

Hükümet, 2022 hedefini büyük ölçüde ıskaladıktan sonra bu yıl için %5 civarında mütevazı bir GSYH büyüme hedefi belirledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler