Tesla Teksas'ta devasa bir lityum rafinerisinin temelini attı

Tesla Teksas'ta devasa bir lityum rafinerisinin temelini attı

Tesla, CEO Elon Musk'ın 2025 yılına kadar yaklaşık 1 milyon elektrikli araç (EV) üretmeye yetecek kadar pil metali üretmesi gerektiğini söylediği Teksas'taki lityum rafinerisinin temelini attı.

A+A-

Tesla, Teksas'ta dev bir lityum rafinerisi kurdu. Bu sayede şirketi Kuzey Amerika'daki en büyük lityum işleyicisi haline gelmek için önemli bir adım atmış oldu.

Musk'ın iddialı elektrikli araç satış hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olduğunu söylediği bu tesis, Tesla'yı otomobil üretme odağının dışına çıkarıp karmaşık lityum rafine etme ve işleme alanına itecek.

Musk, arka planda dozerler ve diğer hafriyat ekipmanlarının çalıştığı Pazartesi günkü temel atma töreninde "Birkaç yıl sonrasına baktığımızda, elektrikli araçların ilerlemesinde temel bir tıkanma noktası, batarya sınıfı lityumun mevcudiyetidir" dedi.

Musk, Tesla'nın fabrikanın inşaatını önümüzdeki yıl bitirmeyi ve yaklaşık bir yıl sonra tam üretime geçmeyi hedeflediğini söyledi.

Bu hamle Tesla'yı Kuzey Amerika'da kendi lityumunu rafine edecek tek büyük otomobil üreticisi haline getirecek. Halihazırda Çin, lityum da dahil olmak üzere birçok kritik mineralin işlenmesine hakim durumda.

Teksas Valisi Greg Abbott törende yaptığı açıklamada "Teksas, ihtiyacımız olan şey için herhangi bir yabancı düşman ülkeye bağımlı olmak değil, kendi kendine yetebilmek istiyor. Lityuma ihtiyacımız var" sözlerini kaydetti.

Musk, tesisin her yıl işleyeceği lityum hacmini belirtmedi, ancak otomobil üreticisinin metali Albemarle ve Livent Corp  gibi tedarikçilerinden almaya devam edeceğini söyledi.

Musk ayrıca "Lityum tedarikçilerini kullanmaya devam etme niyetindeyiz, bu yüzden hepsini Tesla yapacak değil" dedi.

Albemarle, Güney Carolina'da her yıl 100.000 ton metali rafine edecek bir lityum işleme tesisi kurmayı planlıyor; inşaatın önümüzdeki yıl başlaması ve tesisin bu on yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Musk, Tesla'nın Piedmont Lithium ve diğerleriyle tedarik anlaşmaları olmasına rağmen, tesiste işlenecek spodümen konsantresi olarak bilinen kaba lityum formunu nereden temin edeceğini söylemedi.

Tesla, lityum endüstrisinin sülfürik asit ve diğer güçlü kimyasallara dayanan geleneksel arıtma sürecinden, soda külü gibi çevreye daha az zarar veren malzemeler lehine kaçınacağını söyledi.

"Rafinerinin tam ortasında yaşayabilir ve hiçbir kötü etkiye maruz kalmayabilirsiniz. Yani bunlar çok temiz operasyonlar" diyen Musk, yerel basında çıkan haberlerde bazı çevre savunucularının tesisle ilgili endişelerini dile getirdiğini söyledi.

Pazartesi günkü duyuru Tesla'nın lityum üretimine giriştiği ilk girişim değildi. Musk 2020 yılında hissedarlara Tesla'nın Nevada'da 10.000 dönümlük bir arazinin haklarını aldığını ve burada daha önce ticari ölçekte hiç yapılmamış olan kil yataklarından lityum üretmeyi hedeflediğini söyledi.

Musk, şirketin Nevada'daki kil yataklarından sürdürülebilir bir şekilde lityum üretmek için tescilli bir süreç geliştirmiş olmasıyla övünse de Tesla henüz bu süreci uygulamaya koymadı.

Musk, girişimcileri lityum arıtma işine girmeye çağırdı ve bunun "para basmak" gibi olduğunu söyledi.

Tesla geçen ay yaptığı açıklamada, lityum ve diğer emtia fiyatlarındaki son düşüşün yılın ikinci yarısında Tesla'nın zedelenen marjlarına yardımcı olacağını söyledi.

Rafineri, şirketin genel merkezini 2021 yılında Kaliforniya'dan Teksas'a taşımasının ardından Tesla'nın Teksas'a yaptığı en son genişleme. Musk'ın SpaceX ve The Boring Company gibi diğer şirketleri de Teksas'ta faaliyet gösteriyor.

Tesla ve Musk'ın "Teksas'ın ekonomik juggernautları" olduğunu söyleyen Teksas Valisi Abbott, "Teksas'ı evi olarak gördüğü için gurur duyuyoruz" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler