Çin'de ekonomi yavaşladı bankacılık sektörü kemer sıkmaya başladı

Çin'de ekonomi yavaşladı bankacılık sektörü kemer sıkmaya başladı

Çinli bankacılara kemer sıkma politikası kapsamında gösterişli kıyafetlerden ve 5 yıldızlı otellerden kaçınmaları söylendi.

A+A-

Maaş ve ikramiyelerde kesintiye gitmekten, personelden iş yerinde pahalı kıyafetler ve saatler giymemelerini istemeye, seyahat ve eğlence harcamalarını dizginlemeye kadar, Çinli finans şirketleri Pekin'in refah uçurumunu kapatmaya yönelik çabaları karşısında kemer sıkma politikalarına başladı.

Bu adımlar, yetkililerin ülkenin 57 trilyon dolarlık finans sektöründeki yolsuzluğun üzerine gitme sözü verdiği ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümenin zayıfladığı ve genç işsizliğin rekor düzeye ulaştığı bir dönemde geldi.

Komünist Çin'de en yüksek maaşla çalışanlar arasında yer alan finans profesyonellerinin servetleri ve gösterişli yaşam tarzları, ekonominin yavaşlamasıyla birlikte sosyal medyada sık sık halkın eleştirilerine maruz kalmakta ve Pekin'in de tepkisini çekmektedir.

Çin'in en üst düzey yolsuzlukla mücadele gözlemcisi bu yılın başlarında Batı tarzı "finansal elit" fikirlerini ortadan kaldırma ve aşırı "üst düzey zevk" arayışının hedonizmini düzeltme sözü verdi.

Bu durum, Devlet Başkanı Xi Jinping'in "ortak refah" hamlesine ilişkin resmi söylemler azalmış olsa da, hem devlete ait hem de özel sektörden bir dizi finans şirketini yetkililerle ters düşmemek için proaktif önlemler almaya sevk etti.

Bu önlemler arasında, Çin devletine ait büyük bir yatırım fonu ve orta ölçekli bir bankanın personeline üst düzey yaşam tarzlarını göstermemeleri talimatı verdiğini söyleyen firma çalışanları, konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerini vermekten kaçındı.

Bir çalışanın söylediğine göre, yatırım fonu, düzenleyici kurumların dikkatini çekmemek ve kamuoyunun eleştirilerine maruz kalmamak için personelden pahalı yemeklerin, kıyafetlerin veya çantaların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmamalarını da istedi.

Kredi kuruluşundan bir kişi, orta ölçekli bankanın çalışanlarından işyerinde lüks markalar giymemelerinin ve lüks çantalar taşımamalarının istendiğini söyledi ve personele iş için seyahat ederken beş yıldızlı otellerde kalamayacaklarının da söylendiğini ekledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve bu talimatlar gizli olduğu için ismini vermek istemeyen bir başka kişi, devlete ait bir sigorta şirketindeki üst düzey yöneticilere de işe pahalı kıyafetlerle gelmemelerinin söylendiğini belirtti.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) ve China Construction Bank Corp'un bu yıldan itibaren bankaların genel merkezlerindeki çalışanların bazı ödeneklerini kesmeyi planladığını söyledi.

İsmini vermek istemeyen kaynaklar, etkilenecek ödenekler arasında bu aydan itibaren kaldırılacak olan ayda yaklaşık 1.500 yuan (210 $) ila 2.000 yuan tutarındaki tek seferlik yaz ödeneklerinin de bulunduğunu söyledi.

İlgili Haberler