Çin'de konutlarda kullanılan gaz fiyatları yükselişe geçti

Çin'de konutlarda kullanılan gaz fiyatları yükselişe geçti

Çin'de konutlarda kullanılan gaz fiyatları kontrollerin gevşetilmesinin ardından yükseldi.

A+A-

Çin'de bir düzineden fazla eyalet ve şehir, ülkenin en üst düzey ekonomi planlamacısının piyasa kontrollerini gevşetmesinin ardından geçen ayın sonlarından bu yana konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatlarını artırdı.

Bloomberg tarafından görülen yerel ayarlama planlarına göre, Hebei ve Hubei eyaletlerinin yanı sıra Xian şehri de metreküp başına 0,4 yuan (0,06 $) kadar fiyat artışını onaylayan yargı bölgeleri arasında yer alıyor.

Planlar kapsamında hane halkları tarafından ödenen fiyatlar altı ayda bir revize edilebilecek. Bu fiyatlar daha önce pek çok yerde yıllarca değiştirilmemişti.

Değişikliği bilen kişilere göre, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Haziran ortasında yerel yönetimlere ve gaz tedarikçilerine yakıt maliyetlerindeki dalgalanmaları yansıtacak şekilde fiyatları ayarlamalarına izin veren bir karar belgesi yayınladı. Bilgiler kamuya açık olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kişiler, yeni sistemin tüketiciler için keskin sıçramalara karşı koruma sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Bu hamle, geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ithal gaz için artan maliyetlerin yükünü yerel gaz şirketlerinin çekmek zorunda kalmasının ardından geldi. Bu aynı zamanda Çin'in yüksek düzeyde düzenlenmiş enerji sistemine kademeli olarak daha fazla piyasa temelli kurallar getirmeye yönelik yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım sürdürdüğünün de kanıtı.

Asya sıvılaştırılmış doğal gaz vadeli işlemleri 2020'de milyon İngiliz termal birimi başına 2 $ gibi düşük bir seviyeden geçtiğimiz Ağustos ayında 70 $'a kadar yükseldi. O zamandan beri geri çekildiler ve Cuma günü milyon Btu başına 10,89 dolara yerleştiler.

Bloomberg tarafından görülen bir NDRC belgesine göre, NDRC yeni kurallara tüketici korumalarını da dahil ederek, konut fiyat artışları için her altı ayda bir metreküp başına 0,5 yuanlık bir üst sınır önerdi. Bloomberg hesaplamalarına göre bu, milyon Btu başına yaklaşık 2 $ anlamına geliyor. Aşağı yönlü revizyonlar için bir sınırlama olmadığı gibi ticari ve endüstriyel müşteriler için fiyat ayarlamalarında da bir üst sınır bulunmuyor.

Belgeye göre yeni kurallar, boru hattı gaz tedarikçilerinin ticari ve endüstriyel kullanıcılar için fiyatları her ay veya üç ayda bir ayarlamasına izin verecek. Önceki sistem, Hubei eyaletindeki Wuhan gibi bazı şehirlerin konut gaz fiyatlarını ayarlamadan on yıl geçirmesine izin veriyordu.

Kontrollü fiyatlar tüketicilere fayda sağlarken, değişken maliyetlerle başa çıkmak zorunda kalan kamu hizmetlerine zarar verdi. Bazı kamu hizmetleri geçen kış yeterli gaz alamamış ve bölge sakinlerini saatlerce ısınma sorunu yaşamaya zorladı.

NDRC belgesine göre yeni kurallar yerel yönetimlere, yerel üretim ile boru hattı ve sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatının ağırlıklı ortalamasını kullanarak yerel tedarik maliyetine dayalı fiyat belirleme yetkisi veriyor. Ayrıca Şangay ve Chongqing'deki borsalar tarafından belirlenen fiyat endekslerine de başvurabilirler.

Bu hamle, doğal gaz fiyatlarını, küresel ham petrol fiyatları endeksine göre iki haftada bir ayarlanan benzin ve dizel fiyatlarına doğru kaydırıyor. Çin'in temel yakıtı olan kömürün fiyatı, 2021'deki kıtlık nedeniyle fiyatların yükselmesi ve ülkenin son yıllardaki en kötü elektrik sıkıntısına yol açmasının ardından artık dikkatle kontrol ediliyor.

Kurallar, Çin'deki arzın büyük çoğunluğunu oluşturan boru hatlarıyla teslim edilen gaz için geçerlidir. Ayrıca, çoğunlukla nakliye ve endüstriyel kullanım için kamyonlarla teslim edilen ve her zaman serbest dalgalanan fiyatlara sahip olmasına izin verilen oldukça büyük bir LNG pazarı da var.

İlgili Haberler