Tayvanlı çip devi Arizona'daki üretimi erteledi Biden'a darbe vurdu

Tayvanlı çip devi Arizona'daki üretimi erteledi Biden'a darbe vurdu

Çip üretim devi Taiwan Semiconductor (TSMC) ABD'nin Arizona eyaletindeki fabrikasında üretime başlamayı erteleyerek Başkan Biden'ın teknoloji hedeflerini sekteye uğrattı.

A+A-

TSMC, kalifiye işçi sıkıntısı nedeniyle çip üretimine gelecek yıl başlanmayacağını açıkladı. Beyaz Saray, ABD'ye daha fazla çip üretimi getirmek için planlar hazırladı. Bu gelişme, Washington ve Pekin arasında teknoloji merkezli süregelen ticari tartışmaların yoğunlaştığı bir döneme denk geldi.

TSMC'nin hisseleri Cuma günü Tayvan'da %3'ten fazla düşüşle kapandı. Perşembe günü TSMC Yönetim Kurulu Başkanı Mark Liu, ABD'nin güney batısındaki Arizona fabrikasında gelişmiş mikroişlemcilerin üretimine 2025 yılında başlanacağını söyledi.

Bir kazanç sunumu sırasında Bay Liu, Nisan 2021'den bu yana yapım aşamasında olan tesisin "yarı iletken sınıfı bir tesiste ekipman kurulumu için gerekli uzmanlığa" sahip işçi sıkıntısı çektiğini söyledi.

Firmanın "kısa bir süre için ABD'deki yerel vasıflı işçileri eğitmek üzere Tayvan'dan deneyimli teknisyenler göndermek de dahil olmak üzere durumu iyileştirmek için çalıştığını" da sözlerine ekledi.

TSMC ayrıca yarı iletkenlere olan talebin yavaşlaması nedeniyle bu yıl satışlarda %10'luk bir düşüş öngörüyor.

Şirket, Haziran sonuna kadarki üç aylık dönemde kârının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık %23 oranında düşerek 181,8 milyar Tayvan dolarına (5,8 milyar dolar; 4,5 milyar sterlin) gerilediğini açıkladı.

TSMC, Arizona'da bir tesis inşa etme planlarını ilk olarak 2020 yılında, Donald Trump'ın başkanlığı sırasında açıklamıştı.

Geçen yıl Aralık ayında firma, projeye yaptığı yatırımı üç kattan fazla artırarak 40 milyar dolara (31,1 milyar sterlin) çıkaracağını açıkladı. Bu, Amerikan tarihindeki en büyük yabancı yatırımlardan biri oldu.

O dönemde Bay Liu, TSMC'nin Arizona'daki iki yarı iletken üretim tesisinden ilkinin 2024 yılına kadar faaliyete geçeceğini, ikincisinin ise 2026 yılına kadar faaliyete geçeceğini söyledi.

Uzun süredir devam eden teknoloji anlaşmazlığı nedeniyle ABD, Çin'in çip üretim endüstrisine karşı bir dizi önlem alırken, Amerika'nın yarı iletken endüstrisini güçlendirmek için milyarlarca dolar yatırım yaptı.

ABD, otomobillerden cep telefonlarına kadar her şeyin anahtarı olan bilgisayar çiplerinin küresel arzının yaklaşık %10'unu üretmektedir. Ülke 1990 yılında küresel üretimin neredeyse %40'ını gerçekleştiriyordu.

Geçen yıl Başkan Biden, ABD'de yüksek teknolojili üretim ve bilimsel araştırmalara 280 milyar dolar aktarılmasını öngören yasayı imzaladı.

Bu yatırım, ülkede bilgisayar çipi üretim tesisleri kuran şirketler için vergi indirimlerini de içeriyordu.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler