Yakın gelecekte çok daha fazla doğal gaz gerekecek

Yakın gelecekte çok daha fazla doğal gaz gerekecek

En büyük fosil yakıt oyuncuları mesajı net bir şekilde veriyor: yeşil bir geleceğe geçiş için çok daha fazla doğal gaz gerekecek.

A+A-

Shell'den Chevron Corp'a kadar dünyanın önde gelen üreticileri yakıt yatırımlarını hızlandırmayı planlıyor. Çin, 2050 yılına kadar sıvılaştırılmış doğal gaz satın almak üzere anlaşmalar imzalamaya devam ederken Avrupalı ithalatçılar da çok geride değil. ABD, kendisini öngörülebilir gelecekte dünyanın en büyük LNG ihracatçısı haline getirecek yeni projelerle ilerliyor.

Bu ivme gaz için bir dönüm noktasına işaret ediyor. "En temiz" fosil yakıt, daha yeşil enerji kaynaklarına kısa vadeli bir köprü olarak görülüyordu ve çevreciler, gazın reklamı yapılandan çok daha kirli olduğu endişesiyle onu aşamalı olarak ortadan kaldırmaya çalıştılar. Şimdi ise gaz talebinin yakın zamanda zirve yapacağı düşüncesi ortadan kalkıyor.

Washington'daki bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin kıdemli üyesi Ben Cahill, "LNG satıcıları bu pazara bakıyor ve gaz talebinin önümüzdeki on yıllar boyunca bizimle olacağından oldukça eminler" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve ardından gelen enerji krizi ve rekor fiyat artışı, doğal gazın uzun vadeli beklentilerini değiştirdi. Avrupa Rus yakıtını ikame etmek için acele ederken, gelişmekte olan ülkeler gelecekteki kıtlıklardan kaçınmak için uzun vadeli anlaşmalar imzalıyor.

Çin, enerji güvenliğini korumak için Salı günü Katar ile 27 yıllık bir anlaşma imzaladı ve Perşembe günü bir Alman ithalatçı, 2046 yılına kadar ABD'den LNG satın almak için dönüm noktası niteliğinde bir sözleşme imzaladı - Almanya bundan bir yıl önce karbon nötr olmayı hedeflese de.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana yaklaşık 60 milyar metreküplük yeni gaz üretim kapasitesi onaylandı ve bu oran geçtiğimiz on yıla kıyasla neredeyse iki katına çıktı.

Credit Suisse Group AG'de Sydney merkezli bir enerji analisti olan Saul Kavonic, gazı ikiye katlamanın hissedarlar için de mantıklı olduğunu söyledi. Kavonic, yakıtın son birkaç yıldır kârlı olduğunu, yeşil enerji hedeflerine ulaşmanın ise daha zor olduğunu söyledi.

Gaz, son birkaç yıldır Shell ve BP Plc gibi enerji şirketleri için ana kazanç kaynağı oldu. Üreticiler yıllar önce daha düşük marjlı yenilenebilir enerji işine dalmışlardı, ancak şimdi cansız getiriler nedeniyle bu yatırımları yeniden düşünüyorlar.

Shell'in İcra Kurulu Başkanı Wael Sawan Ocak ayında göreve gelmesinin ardından strateji değişikliğinin ana hatlarını çizerken bu ay yatırımcılara "Sıvılaştırılmış doğal gaz geleceğin enerji sisteminde bugün oynadığından çok daha büyük bir rol oynayacak" dedi ve ekledi: "LNG en çok ihtiyaç duyulan yerlere kolayca nakledilebilir. Dahası, doğal gaz elektrik üretiminde kullanıldığında kömüre kıyasla ortalama %50 daha az karbon emisyonu yayıyor."

Shell doğal gaz yatırımlarını bu yıl yaklaşık %25 artırarak 5 milyar dolara çıkarmayı ve 2025 yılına kadar bu seviyede tutmayı planlıyor. Londra merkezli şirket geçen yıl Exxon Mobil Corp. ve ConocoPhillips ile birlikte Katar'ın 30 milyar dolarlık LNG genişleme projesine yatırım yaparak sektördeki en büyük yatırımı gerçekleştirmişti.

Gaz aynı zamanda İtalyan enerji grubu Eni SpA'nın büyüme planlarının da anahtarı - Cuma günü Neptune Energy Group Ltd'yi satın almak için yapılan 4,9 milyar dolarlık anlaşmanın arkasındaki büyük motivasyon buydu. Başka bir yerde, Romanya'nın en büyük iki doğal gaz üreticisi, onlarca yıl süren tartışmaların ardından bu hafta bir Karadeniz doğal gaz projesine 4 milyar € (4,4 milyar $) kadar yatırım yapma konusunda anlaştı. Chevron ve Exxon, Londra ve Singapur'daki gaz ticareti faaliyetlerini geliştirmek için daha fazla personel istihdam ediyor.

ABD'de yeni LNG tesislerinin geliştirilmesi, her ikisi de iddialı yeşil hedeflere sahip olan Almanya ve Japonya gibi ülkelerdeki alıcıların ihracatçılarla uzun vadeli sözleşmeler imzalamasıyla destekleniyor. TotalEnergies SE bu ay ABD'de bir ihracat terminali inşa etme planlarına destek vererek projeden ve geliştiricisinden hisse satın almayı kabul etti. Fransız şirket ayrıca Suudi Arabistan'ın devasa doğal gaz projesine yatırım yapmak için görüşmeler yürütüyor.

Yine de ne kadar gaz ve yatırıma ihtiyaç duyulacağı konusunda bir tartışma var ve talep muhtemelen ülkelerin emisyonları azaltmada ne kadar başarılı olduklarına bağlı olacak.

IEA, dünyanın 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşabilmesi için gaz talebinin on yılın sonuna kadar önemli ölçüde düşmesi gerektiğini söylüyor. Ajans 2021 yılında, bu senaryoyu karşılamak için tüm yeni petrol, gaz ve kömür sahalarının geliştirilmesinin durdurulması gerektiğini hesapladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres bu ay New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, üreticilerin ve finans kuruluşlarının "yeni petrol ve gaz sahalarının araştırılması ve petrol ve gaz rezervlerinin genişletilmesi için finansman ve yatırıma son vermeyi taahhüt etmeleri" gerektiğini söyledi.

Doğal gaza karşı en büyük argümanlardan biri, gaz üretiminin bir yan ürünü olan ve atmosferdeki ilk yirmi yılında karbondioksitten 80 kat daha fazla ısıyı hapseden metan emisyonlarıdır. Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, yaklaşık %3'ten fazla gaz sızıntısı, yakıtı iklim için kömürden daha kötü hale getirmekte ve endüstrinin daha temiz bir fosil yakıt olduğu iddialarını zayıflatıyor.

Enerji devleri, doğal gazı kömüre temiz bir alternatif olarak pazarlayabilmek için metan salınımını azaltmaya çalışıyor. Shell, Exxon Mobil ve bir düzineden fazla diğer üretici, geçen yıl başlatılan bir girişimin parçası olarak 2030 yılına kadar "sıfıra yakın" metan emisyonuna ulaşmayı hedefliyor.

Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi'nde küresel araştırmacı olan Ira Joseph, "Büyük şirketler nihayet metan emisyonlarının azaltılmasını ciddiye alarak iklim değişikliğine olumlu katkıda bulunabileceklerine ve varlıklarını ticari açıdan uygun tutabileceklerine inanıyorlar" dedi.

İlgili Haberler