Unilever Rus çalışanlarının askere alınmasına izin verecek

Unilever Rus çalışanlarının askere alınmasına izin verecek

Unilever, Rus çalışanlarının askere çağrılmaları halinde Ukrayna'ya gönderilmelerine izin vereceğini açıkladı.

A+A-

Rusya'da yaklaşık 3.000 çalışanı bulunan tüketim malları devi Unilever, çalışanlarının refahı ve güvenliğini kapsayan politikalara sahip. Ancak, kampanya grubu B4Ukraine'e gönderdiği bir mektupta, Rusya'nın zorunlu askerlik yasasına uyacağını belirtti.

Unilever Rusya'dan çekilmesi için baskı altında ancak durumun "açık olmadığını" söylüyor.

Unilever, ekonomisine zarar vermek amacıyla şirketlerin Rusya'daki faaliyetlerini durdurması için kampanya yürüten B4Ukraine'e gönderdiği mektupta "Ukrayna'daki savaşı Rus devletinin acımasız ve anlamsız bir eylemi olarak kesinlikle kınadığını" belirtti.

Şirket ayrıca 3.000 çalışanına karşı sorumluluk taşıdığını belirterek "çalışanlarımızın güvenliği ve refahı da dahil olmak üzere küresel ilkelerimiz var" dedi.

Bununla birlikte, Marmite ve Cornetto dondurmaları gibi ürünler üreten İngiliz firması, "Rusya'da faaliyet gösteren herhangi bir şirketin, çağrılmaları halinde çalışanlarının askere alınmasına izin vermesini gerektiren yasanın farkında olduğunu" söyledi.

Unilever'in iş operasyonları ve tedarik zinciri sorumlusu Reginaldo Ecclissato, "Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin tüm yasalarına her zaman uyuyoruz" diye yazdı.

Firma sözcüsü herhangi bir Rus çalışanın çağrılıp çağrılmadığını söylemekten kaçındı.

Sözcü, bu durumda olanlara firma tarafından ödeme yapılmaya devam edilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Şirket mektubunda, 2022 yılında Rus devletine 3,8 milyar ruble (33 milyon sterlin; 36 milyon dolar) vergi ödediğini ve bunun bir önceki yıla benzer bir miktar olduğunu belirtti.

Rusya'daki işlerinin çoğunluğunu kişisel bakım ve hijyen ürünleri oluşturuyor, ancak dondurma tedarik etmeye de devam ediyor.

BBC'nin Rusça servisi ve Rus web sitesi Mediazona tarafından yapılan araştırmaya göre savaşta en az 25,000 Rus öldürüldü, ancak diğer kaynaklar bu rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Şubat ayında İngiliz istihbarat servisleri 40.000 ila 60.000 Rus askerinin öldüğünü tahmin ediyordu.

Rus askerleri BM tarafından tecavüz, "yaygın" işkence ve cinayetler de dahil olmak üzere savaş suçları işlemekle de suçlanıyor.

Unilever ve diğer Batılı firmalar, Ukrayna'yı işgalinden bu yana Rusya'dan çekilmeleri için baskı altında.

Ancak Unilever bunun "basit olmadığını" söyledi. Şirketten yapılan açıklamaya göre operasyonlardan vazgeçmesi halinde, bu operasyonlara Rus devleti tarafından el konulacak ve daha sonra işletilecek.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler