Çin'de piyango bileti satışları zayıf ekonomi nedeniyle artıyor

Çin'de piyango bileti satışları zayıf ekonomi nedeniyle artıyor

Çin'in Ağustos ayındaki piyango bileti satışları, genç işsizliği de dahil olmak üzere aylardır çoğunlukla kasvetli olan verilerin ardından kamuoyunun ekonomiye ilişkin endişelerinin ortasında, bu yıl şimdiye kadarki en yüksek seviyesine yükseldi.

A+A-

Resmi Xinhua haber ajansının Cumartesi günü maliye bakanlığı verilerine dayandırarak verdiği habere göre, Çin'de ülke çapında piyango bileti satışları Ağustos ayında bir önceki yıla göre %53,6 artarak 52,96 milyar yuana (7,25 milyar $) ulaştı.

Verilere göre, Ocak ayından Ağustos ayına kadar ülke çapında toplam 375,76 milyar yuan tutarında piyango bileti satıldı ve bu rakam bir önceki yıla göre %51,6 artış gösterdi.

Artan piyango bileti satışları, 16-24 yaş arası iş arayanların işsizlik oranının politika yapıcıların özellikle dikkatini çektiği, çoğunlukla yumuşak ekonomik verilerin olduğu aylara denk geldi.

Resmi verilere göre Çin'de genç işsizlik oranı Haziran ayında %21,3 ile rekor seviyeye ulaştı.

Bazı sosyal medya yorumcuları son aylarda piyango satışlarındaki keskin artışı gençlerin derinleşen ekonomik endişelerine bağladı.

Çin'in popüler mikroblogu Weibo'da "Gençlerin piyangodan 5 milyon yuan kazanma ihtimali, çalışarak 5 milyon kazanma ihtimalinden daha yüksek" diye yazıldı.

Ülkenin istatistik bürosu Ağustos ayında genç işsizlik istatistiğini yayınlamayı aniden durdurdu ve yetkililerin veri toplama metodolojisini "optimize etmeye" çalıştığı için askıya alındığını söyleyerek sosyal medyada bir eleştiri dalgasını tetikledi.

Artan konut maliyetleri ve yavaşlayan ekonominin sıkıntısını hisseden işsiz mezunlar, geleneksel olarak orta sınıf zenginliğine bir sıçrama tahtası sağlayan şehirleri terk ediyor.

Bu yılın başlarında Çin'in sosyal medyası, işsiz üniversite mezunlarının tanrıların lütfunu aramak için tapınakları ziyaret ettiği videolarla dolup taştı.

Weibo'da bir başka yorumcu "Ekonomi ne kadar kötüyse, o kadar çok piyango bileti satılacak" diye yazdı.

İlgili Haberler