รin‘in, Tรผrk bilim insanฤฑ Uฤur ลahin’in kurucusu olduฤu BioNTech ลirketinin geliลtirdiฤi Kovid-19 aลฤฑsฤฑnฤฑn รผlkede yaลayan Alman vatandaลlarฤฑna uygulanmasฤฑna onay verdiฤi bildirildi.
Almanya Baลkanฤฑ Olaf Scholz, Pekin ziyaretinde รinli mevkidaลฤฑ Li Kฤฑรงiang ile gรถrรผลmesinin ardฤฑndan dรผzenlenen ortak basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, iki รผlkenin koronavirรผsle mรผcadelede daha yakฤฑn iล birliฤi yapma konusunda mutabakata vardฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Scholz, “Bu, aynฤฑ zamanda BioNTech aลฤฑsฤฑnฤฑn รin’de yaลayan yabancฤฑlar iรงin onaylanmasฤฑnฤฑ iรงeriyor.” ifadesini kullandฤฑ.
Alman ลansรถlye’nin “yabancฤฑlar” sรถzรผyle Alman vatandaลlarฤฑ dฤฑลฤฑnda yabancฤฑlarฤฑ da kastedip etmediฤi anlaลฤฑlmazken รin’in ekonomi ve finans haberleri servisi Caixin, anlaลmanฤฑn Alman vatandaลlarฤฑyla sฤฑnฤฑrlฤฑ olduฤunu bildirdi.
Scholz, sฤฑnฤฑrlฤฑ kullanฤฑm onayฤฑnฤฑn anlaลmanฤฑn aลฤฑnฤฑn yaygฤฑn kullanฤฑmฤฑ iรงin ilk adฤฑm olmasฤฑnฤฑ dilediฤini ifade etti.
รin ana karasฤฑnda bugรผne kadar รinli ลirketler Sinopharm, Sinovac ve CanSino Biotech’in รผrettikleri yerli aลฤฑlar dฤฑลฤฑndaki Kovid-19 aลฤฑlarฤฑnฤฑn kullanฤฑmฤฑna onay verilmemiลti. BioNTech aลฤฑsฤฑ, Hong Kong ve Makau รzel ฤฐdare Bรถlgeleri’nde uygulanฤฑyor.
รin’deki รผretim haklarฤฑ รinli Fosun Pharma ลirketine ait BioNTech aลฤฑsฤฑ, genetik olarak tasarlanan formรผlรผyle Kovid-19’a karลฤฑ baฤฤฑลฤฑklฤฑk saฤlamada en etkili aลฤฑlardan biri olmuลtu.
BioNTech aลฤฑsฤฑ, รin’de kullanฤฑlan, formรผlรผnde virรผsรผn etkisizleลtirilmiล halini iรงeren inaktif aลฤฑlardan farklฤฑ olarak formรผlรผnde mesajcฤฑ ribonรผkleik asit (mRNA) barฤฑndฤฑrฤฑyor. Aลฤฑ, insan vรผcudunda Kovid-19’u etkisiz kฤฑlan kan ลekeri enzimlerini, baฤฤฑลฤฑklฤฑฤฤฑ dรผzenleyen antikorlarฤฑ ve hรผcre dรผzeyinde baฤฤฑลฤฑklฤฑk tepkisi yaratan glikoproteinlerini artฤฑrarak etki saฤlฤฑyor.







