Çin'den gelen veriler sonrası petrol fiyatlarındaki düşüş derinleşti

Çin'den gelen veriler sonrası petrol fiyatlarındaki düşüş derinleşti

Petrol fiyatları Salı günü, Çin'in gösterge borç verme oranlarını beklentilerden daha az düşürmesinin ardından geriledi ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında petrol talebi görünümüne ilişkin daha fazla endişe yarattı.

A+A-

Brent ham petrolü 5 sent düşüşle varil başına 76,04 $ oldu. ABD'nin Temmuz ayı West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü Cuma günkü kapanışına kıyasla 99 sent düşüşle 70,79 $ oldu. Temmuz kontratı Salı günü ticaretin sonunda sona eriyor.

Daha aktif olan Ağustos teslim WTI ham petrol kontratı Cuma gününe kıyasla 71 sent düşüşle varil başına 71,22 dolardan işlem gördü. Pazartesi günü ABD'de resmi tatil olması nedeniyle WTI kontratında uzlaşma gerçekleşmedi.

Çin Salı günü iki gösterge borç verme oranını (bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) ve beş yıllık LPR) 10'ar baz puan düşürdü. Reuters anketine katılanların %50'si 5 yıllık LPR'de 15 baz puanlık bir indirim beklerken, son 10 ayda ilk kez yapılan bu indirimler tahminlerden daha az agresif oldu.

Auckland'daki CMC Markets'te piyasa analisti olan Tina Teng, "Faiz indirimleri geniş çapta bekleniyordu, bu nedenle petrol piyasalarına bir yükseliş getirmedi" dedi. Teng, "Petrol tüccarlarının petrol talebine ilişkin görünümlerini iyileştirmeleri için Çin'de güçlü bir ekonomik toparlanmanın gerçekleştiğini görmeleri gerekebilir" dedi.

Faiz indirimleri, Çin'in perakende ve fabrika sektörlerinin bu yılın başlarında görülen ivmeyi sürdürmekte zorlandığını gösteren son ekonomik verilerin ardından geldi.

Çin hükümeti geçen hafta ekonomideki büyümeyi teşvik edecek önlemleri görüşmek üzere toplandı ve birçok büyük banka, COVID sonrası toparlanmanın duraksadığı endişesiyle Çin için 2023 ekonomik büyüme tahminlerini düşürdü.

Pazartesi günü, Avrupa Merkez Bankası'ndaki iki politika yapıcı, daha yüksek enflasyon riskleri nedeniyle daha fazla faiz artırımını savundu. Piyasalar ayrıca ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın gelecekteki faiz oranlarına ilişkin ipuçları için haftanın ilerleyen günlerinde vereceği ifadeyi bekliyor.

Daha yüksek faiz oranları harcama iştahını azaltırken petrol talebini düşürebilir.

Arz tarafında ise İran'ın ham petrol ihracatı ve petrol üretimi, ABD yaptırımlarına rağmen 2023 yılında yeni zirvelere ulaştı.

Rusya ayrıca bu ay, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Moskova'nın da aralarında bulunduğu müttefiklerinin kesintilerinden daha ağır basarak deniz yoluyla dizel ve gaz yağı ihracatını artırmaya hazırlanıyor.

JPMorgan analistleri bir notta "Arz toparlandı ve bir dizi kaynaktan yukarı yönlü sürpriz yaptı: ABD, OPEC dışı diğer ülkeler ve OPEC+ içindeki Nijerya, İran, Venezüella gibi ülkeler de cabası" diyor.

Banka, bu yıl Brent'in ortalama varil fiyatı için tahminini, daha önce 90 dolar olan tahmininden 81 dolara indirdi.

JPMorgan analistlerine göre OPEC+ kesintileri 2024 yılına kadar uzatılsa bile küresel arz ve talebi dengeye getirmeye yetmeyecek.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler