Çin'den Tencent'e birleşme engeli

Çin'den Tencent'e birleşme engeli

Çin'in piyasa düzenleyici kuruluşu, sektördeki rekabetin zarar göreceğine dair endişelerle Tencent’in hissesinin de bulunduğu ülkedeki en büyük iki video oyun yayını sitesinin birleşmesini engelledi.

A+A-

Çin'in piyasa düzenleyici kuruluşu, Tencent’in hissesinin de bulunduğu ülkedeki en büyük iki video oyun yayını sitesinin birleşmesini engelledi.

Tencent, Huya ve DouYu birleşmesiyle ilgili planını ilk defa geçen sene açıklarken Huya’nın yüzde 36 hissesine ve DouYu’nun üçte birine sahip durumda. Bu hisselerin toplam piyasa değeri ise 5,3 milyar dolara tekabül ediyor.

Çin Devlet Piyasa Düzenleme Kurumu (SAMR), birleşme sonrasındaki yeni şirketin video oyun yayını sektöründe pazar payının yüzde 70’i geçeceği ve bunun Tencent’in dominasyonunu artıracağını belirtmişti. Tencent halihazırda çevrimiçi oyunlar segmentinde yüzde 40 Pazar payına sahip bulunuyor.

 

Tencent yaptığı açıklamada karar uygun bir şekilde hareket edeceğini, gerekli tüm düzenlemelere uygun olmaya çalışacağını ve sosyal görevlerini yerine getireceğini vurguladı.

Huya ve DouYu Çin’deki en popüler video oyun yayını sitelerinin başında geliyor ve insanlar e-spor turnuvalarından oyunlara kadar birçok farklı yayın izliyor.

Çin tekelleşme yolunda giderek büyüyen Alibaba’ya Nisan ayında anti-tekel soruşturması sonucunda 2,8 milyar dolar ceza kesmiş, Tencent destekli KE Holdings’e rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

Çin hükümeti, milyarder Jack Ma’nın Ant Group için planladığı halka arzı durdurarak piyasaları da şaşırtmıştı.

Ant Group cezaya ilişkin yazdığı bir açık mektupta “Hükümetin sert düzenlemeleri olmasa bu büyümeyi yakalayamazdık, destek gruplarımızın toleransı ve eleştirel gözetimleri gelişimimizde önemli rol oynadı. Bunun için de minnet ve saygı duyuyoruz” ifadelerine yer vermişti.

Etiketler : , ,