Çin'in en büyük devlet bankaları mevduat faizlerini düşürdü

Çin'in en büyük devlet bankaları mevduat faizlerini düşürdü

Çin'in en büyük bankaları kar marjları üzerindeki baskıyı hafifletebilecek ve kredi maliyetlerini azaltarak finans sektörü ve daha geniş ekonomi için bir miktar rahatlama sağlayabilecek eylemlerle yuan mevduat faiz oranlarını düşürdüklerini söyledi.

A+A-

Çin'de Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Bank of China ve China Construction Bank'ın internet sitelerine göre Perşembe gününden itibaren söz konusu bankalarıda faiz oranları düşürüldü.

Devlet destekli bankalar vadesiz mevduat faizlerini 5 baz puan, üç ve beş yıllık vadeli mevduat faizlerini ise 15 baz puan düşürdü.

Bu, bir yıl içinde yapılan ikinci kesinti olurken, bir önceki kesinti Eylül ayında yapılmıştı.

Natixis'in Asya Pasifik kıdemli ekonomisti Gary Ng, "Mevduat faizi indirimleri tasarrufları tüketim ve yatırıma yönlendirecek ve bankaların net faiz marjları (NIM) üzerindeki baskıyı azaltarak daha fazla parasal teşvik için kapıyı açacaktır" dedi.

Ng, yerel yönetim tahvillerinin ihracını desteklemek için yakında zorunlu karşılık oranında (RRR) 50 baz puanlık bir indirim bekliyor. Ancak Ng, ek kredi faiz indirimlerinin yalnızca ekonomik verilerin veya finansal risklerin Çin'in %5 hedefini tutturmasını engelleyecek düzeyde kötüleşmesi halinde geleceğini söyledi.

Çin, Mart ayında RRR'yi düşürdü ancak ABD ile artan getiri farklarının önemli parasal genişleme kapsamını sınırlaması nedeniyle bu yıl gösterge borç verme faizini değiştirmedi.

Büyük devlet bankalarının net faiz marjları, ekonomiyi canlandırmak için bireyler ve işletmeler için borçlanma maliyetini düşürme baskısı ve kredi talebinin durgun kalması nedeniyle daraldı.

Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı toparlandı ancak ikinci çeyreğin başında ivme kaybederek düşen ihracat, durgun konut piyasası ve yüksek işsizlik oranıyla boğuştu.

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi dört kişinin Salı günü yaptığı açıklamaya göre, Çin Halk Bankası tarafından denetlenen bir düzenleyici kurum, kredi kuruluşlarından ABD doları mevduat oranlarını da düşürmelerini istedi.

Gösterge niteliğindeki CSI Bankalar Endeksi Perşembe günü sabah işlemlerinde %0,35 yükseldi.

İlgili Haberler