Çin'in otomotiv ve elektronik sektörünü canlandıracak adımları hayal kırıklığı yarattı

Çin'in otomotiv ve elektronik sektörünü canlandıracak adımları hayal kırıklığı yarattı

Çin'in otomobil ve elektronik satışlarını artırmaya yönelik adımları piyasayı hayal kırıklığına uğrattı.

A+A-

Çinli yetkililer Cuma günü, durgun bir ekonomiyi desteklemek amacıyla otomobil ve elektronik satışlarını artırmaya yönelik önlemler açıkladı, ancak adımlar daha güçlü teşvik için feryat eden yatırımcıları etkilemedi.

Devlet planlamacısı Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu da dahil olmak üzere 13 devlet kurumu tarafından yayınlanan otomobil tüketimine ilişkin açıklamada, bölgelerin yıllık otomobil alım kotalarını artırmaya teşvik edileceği ve ikinci el araç satışlarının desteklenmesi için çaba gösterileceği belirtildi.

Çin'in salgın sonrası ekonomik toparlanması yavaşlarken, politika yapıcılar ülkenin otomobil sektörünü büyümeyi desteklemek için kullanmak istedikleri kilit bir kaldıraç olarak belirlediler. Haziran ayında, beklenmedik bir şekilde yeni enerji araçlarına (NEV) yönelik satın alma vergisi indirimini 2027 yılına kadar uzattılar.

Ancak yurtiçi tüketici talebi zayıf kalmaya devam etti ve dünyanın en büyük otomobil pazarı, Ocak ayında Tesla tarafından tetiklenen ve o zamandan beri araçlarında indirim sunan 40'tan fazla markaya yayılan bir fiyat savaşıyla boğuşuyor.

Mart ayında, üst düzey bir endüstri birliği, otomobil endüstrisini ve yetkilileri, endüstrinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimini sağlamak için 'fiyat indirimi furyasını' soğutmaya çağırdı.

Otomobil tüketimini teşvik etmeyi amaçlayan Cuma günkü açıklama da bunu yineledi. Açıklamada, "Yerel yönetimler korumacı politikalar uygulamamalı ve kısır rekabetten kaçınmalıdır" denildi.

Elektronik ürünlerin satışının desteklenmesine ilişkin ayrı bir açıklamada, yetkililerin bilimsel araştırma enstitülerini ve piyasa kuruluşlarını elektronik ürünlerin zeka seviyelerini iyileştirmek için yerli yapay zeka (AI) teknolojisini aktif olarak uygulamaya teşvik edeceği belirtildi.

Son aylarda yetkililer tarafından açıklanan benzer önlemler piyasayı canlandıramadı ve Çin'in otomobil endeksi %0,3 ve elektronik endeksi %0,6 düşerken, gösterge endeks (.CSI300) %0,1 yükseldi.

Yatırımcılar Çin'in zayıf ikinci çeyrek büyümesinden hayal kırıklığına uğradıklarını ve daha güçlü teşvikler görmek istediklerini söylerken, bazıları umutlarını bu ayın sonundaki Politbüro toplantısına bağladı.

Bu haber toplam 614 defa okunmuştur
İlgili Haberler