Çin’in para politikasın gevşedi, bakır fiyatları yükseldi

Çin’in para politikasın gevşedi, bakır fiyatları yükseldi

Bakır, Çin’in para politikasında gevşemeye gitmesi ve beklenenden önce gelen ABD’nin varlık alımı azaltımının etkisiyle yükseldi.

A+A-

Metal fiyatları pazartesi günü ABD ve Çin'den gelen haberlerin etkisiyle yükselişe geçti.

China Securities Journal ve Shanghai Securities News’in raporlarına göre pazartesi günü Çin’in 1 yıllık vadeli temel kredi faizini 3,85’ten 3,80'e indirmesi sonrası Çin bankalarının bu faizi daha da indirmesi bekleniyor. İndirim hamlesi Omikron varyatının hızlı yayılımı, özel tüketimdeki zayıflama ve çöküş sinyalleri veren emlak sektörü gibi sorunlarla boğuşan Çin ekonomisi için ileride daha fazla parasal destek yapılabileceğine işaret ediyor.

ABD’de ise Fed, son 40 yıldır görülen en yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla sıfıra yakın olan faizleri artırmaya hazırlanıyor. Ekonomistler 2022’de Fed’in planlandığı şekilde varlık alımı programını sonlandıracağını ve 3 kez faiz artırımı planlarını gerçekleştireceğini öngörüyor.

Jinrui Futures Co.’nun geçtiği notta Fed’in faiz artırım beklentilerini öne çekmesinin ardından, Çin’de para politikası gevşemesinin de beklenenden daha erken gelebileceğini kaydetti.

Bakır, Londra Metal Borsası’nda yüzde 0,5 artarak ton başına 9 bin 494 dolara yükseldi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler