Çin'in piyasalara yardım eli uzatmasıyla Asya hisseleri yükseldi

Çin'in piyasalara yardım eli uzatmasıyla Asya hisseleri yükseldi

Asya hisseleri, Çin'in zor durumdaki piyasalarını desteklemek için yeni önlemler açıklamasıyla Pazartesi günü yükseldi, ancak faiz oranlarının yeniden yükselip yükselmeyeceğine karar verebilecek ABD istihdam ve enflasyon verileri öncesi hava hala temkinli

A+A-

Pazar günü Pekin, zor durumdaki piyasayı canlandırmaya yönelik son girişiminde hisse senedi alım satımındaki damga vergisini yarıya indireceğini açıkladı ve konutları desteklemeye yönelik adımları takip etti. Çin'in menkul kıymetler düzenleyicisi ayrıca 37 perakende fonun faaliyete geçmesini onayladı.

Çin'deki sanayi firmalarının karları Temmuz ayında bir önceki yıla göre %6,7 düşerek bu yılki düşüşü yedinci aya taşıdığı için yardıma ihtiyaç duyuldu.

Yatırımcılar alabilecekleri her türlü yardımı memnuniyetle karşıladı ve Çin mavi çipleri dalgalı ticarette %1,5 tırmanarak şu ana kadar yılın en düşük seviyelerinden indi.

Gözler şimdi Perşembe günü açıklanacak olan ve faaliyetlerin hala kırmızıda olduğunu göstermesi beklenen Ağustos ayı resmi PMI verisinde.

Nomura analistleri bir notta, "Bu son önlemlerin, yetkililerin Çin'in sermaye piyasalarını canlandırma sözü verdiği Temmuz Politbüro toplantısının direktifiyle uyumlu olduğuna inanıyoruz, ancak reel ekonomiyi canlandırmak için politika desteğinde anlamlı bir artışı temsil etmiyor" diye yazdı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %1,0 yükselerek üç haftalık kayıp serisini kırmak için geçen hafta küçük kazançlar elde etti.

Japonya Nikkei, kısmen yendeki kalıcı zayıflığın desteğiyle %1,6 yükseldi.

Risk algısındaki iyileşme EUROSTOXX 50 vadeli işlemlerinin %0,7 artmasını sağlarken, FTSE vadeli işlemleri tatil nedeniyle kapalıydı. S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,1 artarak geçen haftaki mütevazı yükselişini sürdürdü.

Piyasa, faiz oranlarını tekrar yükseltmek zorunda kalabileceklerini yineleyen ancak "dikkatli" hareket etme sözü veren Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın hafif şahin görünümünü atlatmayı başardı.

Goldman Sachs analistleri, "Bunu FOMC'nin Eylül toplantısında artırıma gitme niyetinde olmadığı anlamına alıyoruz" diye yazdı.

"FOMC'nin nihayetinde daha fazla politika sıkılaştırmasının gereksiz olduğuna karar vereceğini ve Temmuz FOMC toplantısında yapılacak artırımın döngünün sonuncusu olacağını beklemeye devam ediyoruz."

Vadeli işlemler 20 Eylül'de yapılacak toplantıda %80 ihtimalle bir değişiklik olmayacağını, ancak yıl sonuna kadar %58 ihtimalle bir artırım yapılacağını gösteriyor.

Bu haber toplam 586 defa okunmuştur
İlgili Haberler