Çin'in yapay zeka sohbet robotları ChatGPT'yi yakalayamadı

Çin'in yapay zeka sohbet robotları ChatGPT'yi yakalayamadı

Çin'in yapay zeka sohbet robotları henüz ChatGPT'nin yaptığı gibi halka ulaşmadı.

A+A-

ChatGPT çılgınlığının Çin'i vurmasının üzerinden iki aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, benzer bir yapay zeka tabanlı ürün henüz ülke nüfusunun geneline ulaşmadı. Bunun yerine Baidu tarafından yayınlanan alternatifler, Alibaba ve diğerlerinin bekleme listeleriyle sınırlı erişimi var.

ChatGPT, Kasım ayında piyasaya sürüldükten iki ay sonra tahmini 100 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştı. Yapay zekalı sohbet robotu büyük verileri kullanarak öğreniyor ve şiirlerden iş stratejilerine kadar her şeyi insan benzeri bir sohbette üretebiliyor.

Ancak ABD merkezli OpenAI tarafından oluşturulan ChatGPT, Twitter, Facebook ve Google'a erişimin hükümetin internet güvenlik duvarı aracılığıyla yasaklandığı Çin'de kullanılamıyor. Pekin bu ay ayrıca, 10 Mayıs'a kadar kamuya açık bir yorum süresi ile yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği düzenlemek için taslak kurallar yayınladı.

Bu kısıtlamalar Çin basınının ve genel olarak sosyal medyanın ChatGPT ve AI teknolojisi hakkında konuşmasını elbette engellemedi ve bazı kişiler Çin e-ticaret sitelerinden denizaşırı ChatGPT hesapları satın almaya çalıştı.

Yerli şirketler alternatif ürünleri piyasaya sürmek ve test etmek için acele etti. Büyük veri birikimi ve makine öğrenimi deneyimi ChatGPT'nin arkasındaki teknolojinin ayrılmaz bir parçası. Şimdiye kadar kamuya açık rakamlar, Çin'deki benzer yapay zeka ürünlerinin bu kadar yaygın olmadığını gösteriyor.

Alibaba Cloud Çarşamba günü yaptığı açıklamada, şirketin Tongyi Qianwen adlı ChatGPT tarzı teknoloji versiyonunu test etmek için işletmelerden 200.000'den fazla talep aldığını söyledi. Ürün 11 Nisan'da duyurulmuştu.

Kullanıcılarla soru-cevap formatında etkileşime girebilen "Tiangong" 17 Nisan'da piyasaya sürüldü. Ürün şu anda yalnızca davetlilere açık. Kunlun, Tiangong'un Çin'de ChatGPT düzeyinde eğitim metriklerine sahip tek chatbot olduğunu iddia ediyor.

Benzer şekilde, Baidu'nun Ernie botuna kaç kişinin erişim sağladığı da belli değil.

Sohbet robotunun 16 Mart'taki lansmanından sadece bir hafta sonra, bekleme listesinde 1,2 milyondan fazla kişi vardı. Şirket birkaç gün içinde rakamları açıklamayı bıraktı. Cuma günü herhangi bir güncelleme yapılmadı.

CNBC Mart ayında Ernie bot'a kaydolmaya çalıştığında, Baidu sistemi chatbot'u kullanmak için anakara Çin'ine ait bir telefon numarası ve yerel kimlik istedi. Çin'deki daha fazla uygulama artık kimlik doğrulaması gerektiriyor ya da bunu şiddetle teşvik ediyor.

Baidu bu hafta yaptığı açıklamada, Ernie bot'un piyasaya sürülmesinden bu yana ürünü dört kez güncellediğini ve yapay zeka modelini çalıştırma maliyetlerini daha öncekinin onda birine düşürdüğünü söyledi.

Ernie bot'un herkese açık sürümü, kullanıcıların İngilizce ve Çince metin, görüntü ve ses oluşturmasına olanak tanıyor.

ABD'de, Google ve Microsoft'un yeni yapay zeka tabanlı ürünleri de bekleme listelerine sahip. ChatGPT, sunucu kapasitesi nedeniyle sürekli olarak kullanılamıyor. Sektördeki bazı kişiler, bu tür yapay zeka araçlarının ticari ürünler için ticarileştirilmesinin arama gibi kamuya açık araçlardan daha kolay olacağını düşünüyor.

İlgili Haberler