Çinli otomotiv devi ABD'li Jabil'i 2,2 milyar dolara satın alıyor

Çinli otomotiv devi ABD'li Jabil'i 2,2 milyar dolara satın alıyor

Çinli otomobil üreticisi BYD, ABD firması Jabil'in mobilite işini 2,2 milyar dolara satın alacak.

A+A-

Çinli otomobil üreticisi BYD yaptığı açıklamada, elektronik biriminin ABD merkezli üretici Jabil ile Çin'deki mobilite işini 15,8 milyar yuan karşılığında satın almak üzere anlaştığını duyurdu.

Anlaşma, Jabil'in sektördeki potansiyel büyümesini yakalamaya çalışan BYD Electronic'in müşteri tabanını, ürün portföyünü ve akıllı telefon bileşenleri işini genişletecek.

Merkezi Singapur'da bulunan ve baskılı devre kartları üreten Jabil Circuit, bu ay Chengdu ve Wuxi'de ürün üretimi yapan bir birim kurdu ve bu birim artık Çinli gruba satılacak.

BYD Electronic'in hisseleri Pazartesi günü Hong Kong'da %9'a kadar düştü ancak kayıplarını tersine çevirerek öğle tatilinde %1,4 artış gösterdi. Ana şirket BYD'nin Hong Kong'da listelenen hisseleri %2,2 artış gösterdi.

Günümüzde en çok elektrikli araç işiyle tanınsa da, BYD işe elektronik bileşenler satarak başladı. BYD, 2007 yılında BE birimini Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası'na kote etti.

BE'nin ana işi, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi tüketici elektroniği ürünleri için elektronik bileşenler satmak olmuştur. Bu, BYD Electronic için üç temel iş segmentinden biriydi ve 2022'deki toplam gelirinin %70'inden fazlasını oluşturuyordu.

Sino Auto Insights'ın kurucusu Tu Le, "BYD için bunun elektrikli araçlarda hakim olmaktan daha fazlasını yaptıklarını hatırlattığını düşünüyorum" dedi ve mobil tedarik zincirinde daha üst sıralarda yer aldıklarını ve Apple'ın tedarikçisi olduklarını sözlerine ekledi.

BYD, satın alma hakkında daha fazla ayrıntı vermeden yaptığı açıklamada "BE'nin ürün pazar payını artırırken, bu satın alma BE'nin mevcut ürünleriyle etkili bir şekilde sinerji yaratacak, genel rekabet gücünü artıracak ve uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma sağlayacaktır" dedi.

İcra Kurulu Başkanı Kenny Wilson yaptığı açıklamada, anlaşmanın tamamlanması halinde Jabil'in "artan hisse geri alımları da dahil olmak üzere hissedar merkezli sermaye çerçevemizi geliştirmesine" olanak sağlayacağını söyledi.

Wilson, anlaşmanın Jabil'in "elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji, sağlık hizmetleri, yapay zeka bulut veri merkezleri ve diğer son pazarlara" daha fazla yatırım yapmasına olanak sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Web sitesine göre Jabil Circuit, tedarik zinciri zekasını geliştirmek amacıyla sağlık, telekomünikasyon, bilgi işlem ve depolama alanlarındaki şirketlerle birlikte çalışıyor.

BYD otomobil sektörüne ilk olarak 2003 yılında, otomobil üretim izni olan Nanjing merkezli otomobil üreticisi Qin Chuan'ı satın alarak girdi. İlk otomobil modelini üç yıl sonra piyasaya sürdü.

İlgili Haberler