Çinli otomotiv devi BYD Hindistan'da vergi soruşturmasıyla karşı karşıya

Çinli otomotiv devi BYD Hindistan'da vergi soruşturmasıyla karşı karşıya

Çinli otomobil üreticisi BYD, ülkede montajını yapıp sattığı otomobiller için ithal edilen parçalara çok az vergi ödediği iddiasıyla Hindistan'da devam eden bir soruşturmayla karşı karşıya.

A+A-

Reuters'a bilgi veren iki kaynak, Çinli otomobil üreticisi BYD'nin ülkede montajını yapıp sattığı otomobiller için ithal edilen parçalara çok az vergi ödediği iddiasıyla Hindistan'da devam eden bir soruşturmayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Hindistan Gelir İstihbarat Müdürlüğü (DRI), Yeni Delhi ve Pekin arasındaki kırılgan ilişkiler nedeniyle genişleme planları sekteye uğrayan Çin'in en büyük elektrikli araç (EV) üreticisinin 730 milyon rupi (9 milyon $) eksik vergi ödediğini iddia etti.

Kaynak, BYD'nin DRI'nin ön bulgularının ardından bu meblağı yatırmış olmasına rağmen, soruşturmanın devam ettiğini ve ek vergi suçlamaları ve cezalarına yol açabileceğini de sözlerine ekledi. DRI, bulgulara itiraz edebilecek olan BYD'ye henüz nihai bir bildirimde bulunmadı.

BYD, Çin de dahil olmak üzere sınır komşusu ülkelerden gelen yabancı yatırımlara ilişkin daha sıkı kurallar nedeniyle, yerel olarak otomobil üretmek için 1 milyar dolarlık bir teklif nedeniyle Yeni Delhi'nin artan incelemesiyle karşı karşıya. BYD, Hintli ortak girişim ortağına yatırım planlarından vazgeçmeyi düşündüğünü söyledi.

Çin şirketleri, komşular arasında sınır çatışmalarının patlak verdiği 2020'den bu yana Hindistan'da mercek altına alındı.

Akıllı telefon üreticisi Xiaomi, yabancı kuruluşlara telif ücreti adı altında yasadışı havale yapmakla suçlandı, iddiaları reddetti ve mahkemede itiraz etti.

Hindistan, tamamen üretilmiş elektrikli otomobil ithalatını aracın değerine göre %70 veya %100 oranında vergilendirmekte, ancak daha sonra yerel olarak bir elektrikli otomobile monte edilen otomobil parçalarının ithalatından %15 veya %35 oranında vergi alıyor.

Ancak bu düşük oranlar sadece batarya paketi veya motor gibi parçaların bir araç şasisine monte edilmeden ithal edilmesi durumunda geçerli.

Kaynaklardan biri BYD'nin bu koşulları yerine getirmediğini, dolayısıyla aracın değerine bağlı olarak %70 ya da %100 ödeme yapmakla yükümlü olduğunu söyledi.

Ne iddia edilen ihlalin gerçekleştiği zaman dilimi ne de etkilenen araç sayısı hemen netleşmedi.

Hindistan'a 200 milyon dolardan fazla yatırım yapmış olan BYD, Atto 3 elektrikli SUV ve e6 EV'yi kurumsal filolara pazarlıyor ve Seal elektrikli sedanını bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürmeyi planlıyor.

Devlet kayıt verilerine göre, 2022 yılında satışlara başlamasından bu yana Hindistan'da yaklaşık 1.960 otomobil sattı.

Bu haber toplam 647 defa okunmuştur
İlgili Haberler