Çip devinden kritik uyarı: ABD-Çin rekabeti büyüdü küreselleşme unutuldu

Çip devinden kritik uyarı: ABD-Çin rekabeti büyüdü küreselleşme unutuldu

Tayvanlı yonga üreticisi TSMC'nin kurucusu Morris Chang yaptığı açıklamada, küreselleşmenin ulusal güvenlik ve teknolojik liderlik gibi önceliklerin gerisinde kaldığını ve ABD-Çin ilişkilerinin işbirliğinden ziyade rekabetten ibaret olduğunu söyledi.

A+A-

Dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) şirketini kuran Morris Chang, küreselleşmenin yavaşladığını, ABD-Çin endeksine kaydığını belirtti.

Chang'ın yorumları, Çin'in yarı iletken, iletişim ve savunma sanayilerinde yaygın olarak kullanılan bazı metallerin ihracatını kontrol edeceğini açıklamasından bir gün sonra, Pekin ile ABD arasında yüksek teknolojili mikroçiplere erişim konusunda yaşanan ticaret savaşının son salvosu olarak geldi.

91 yaşında çip endüstrisinde etkili bir ses olmaya devam eden Chang, küreselleşmenin 2010'larda zirveye ulaştığını ve ABD ve Çin'in yerel çip endüstrilerini güçlendirmek için önlemler almasıyla son birkaç yıldır zayıfladığını söyledi.

Kendisi daha önce çip sektöründe küreselleşmenin öldüğünü ilan etmişti.

Asya'nın borsada işlem gören en değerli şirketi olan TSMC, ekonomik önemi nedeniyle Tayvan'da "ülkeyi koruyan kutsal dağ" olarak anılıyor.

TSMC en gelişmiş üretiminin adada kalacağını söylese de, şirket son yıllarda yurtdışındaki genişlemesini hızlandırdı.

Şirketin Apple gibi üst düzey müşteriler için en gelişmiş çiplerden bazılarını üretme konusundaki hakimiyeti, onu daha geniş bir endüstri gerilemesinden korudu.

Çin son yıllarda Tayvan'a yönelik diplomatik ve askeri baskıyı arttırarak, batı kıyısını çevreleyen ve dünyanın en gelişmiş çiplerinin çoğunu üreten fabrikaların akıbetine ilişkin endişeleri arttırdı.

Pekin, demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor, Taipei hükümeti ise bu iddiayı şiddetle reddediyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler