Çipte arz bolluğu azaldı talepteki toparlanma ise yavaş kaldı

Çipte arz bolluğu azaldı talepteki toparlanma ise yavaş kaldı

Çip üreticileri arz bolluğunun hafiflediğini ancak talepteki toparlanmanın hala yavaş olduğunu belirtiyor.

A+A-

Intel'den Samsung'a küresel yonga üreticileri yarı iletken arz bolluğunun sona ermeye başlamasından yaya mutlu, ancak yapay zeka (AI) endüstrisi dışındaki müşterilerden gelen talep görünümü kasvetli olmaya devam ediyor.

Hem kurumsal müşterilerin hem de tüketicilerin zayıf küresel ekonomi, yüksek enflasyon ve artan faiz oranları nedeniyle harcamalarını kısması nedeniyle çipler için tüm büyük pazarlar - akıllı telefonlar, PC'ler ve veri merkezleri - bu yıl daraldı.

Bu durum emtia çiplerde eşi benzeri görülmemiş bir arz fazlası yaratarak dünyanın en büyük iki bellek çip üreticisi olan Samsung ve SK Hynix için 15,2 trilyon wonluk (12 milyar $) rekor bir ilk yarı işletme zararına neden oldu.

Ancak, teknoloji analisti Canalys'in verilerine göre, bu bolluk büyük ölçüde üretim kesintileri ve PC sevkiyatlarındaki düşüşün önceki iki çeyreğin her birinde yaşanan %30'luk düşüşe kıyasla Haziran çeyreğinde %11'e gerilemesi nedeniyle azalmaya başladı.

Araştırma şirketi Counterpoint'e göre, cep telefonu sevkiyatları ilk çeyrekte %14 iken Haziran çeyreğinde %8 düşerek akıllı telefon pazarında da iyileşme kaydedildi.

SK Hynix'in finans müdürü Woohyun Kim bu hafta yaptığı bir kazanç çağrısında, "Talep çok yavaş bir şekilde toparlanıyor" dedi.

Kim "PC sevkiyatlarındaki son iyileşme esas olarak promosyonlar ve düşük kaliteli modellerden kaynaklandı, bu da çip talebindeki toparlanma üzerinde sınırlı bir etki sağladığı anlamına geliyor" dedi ve bu yıl PC'ler ve akıllı telefonlar için sevkiyat tahminlerinin daha önceki tahminlere göre düşürüldüğünü ekledi.

OpenAI'nin ChatGPT'sinin geçen yılın sonlarında piyasaya sürülmesinden bu yana üretken yapay zekayı desteklemek için çiplere olan talep hızla artmış olsa da, sektör hala genel çip talebinin küçük bir kısmını oluşturuyor ve bazı şirketler yapay zekaya yatırıma öncelik verdiği için sunuculara yapılan kurumsal harcamaları azaltıyor.

Intel CEO'su Pat Gelsinger Perşembe günü yaptığı açıklamada sunucu merkezi işlem birimlerindeki (CPU) stok bolluğunun yılın ikinci yarısına kadar devam edeceğini ve veri merkezi çip satışlarının dördüncü çeyrekte toparlanmadan önce üçüncü çeyrekte mütevazı bir düşüş göstereceğini söyledi.

Dünyanın en büyük çip alıcısı olan Çin'deki durgun toparlanma da genel görünümü olumsuz etkiliyor.

Hem Samsung hem de SK Hynix, Çin'in yeniden açılmasının akıllı telefon pazarını canlandıracağı yönündeki beklentileri karşılayamadığını ve akıllı telefonlarda dijital verileri depolamak için yaygın olarak kullanılan NAND bellek yongalarının üretim kesintilerini uzattıklarını söyledi.

Çin'e büyük ölçüde bağımlı olan analog çip üreticisi Texas Instruments, Salı günü üçüncü çeyrek gelir ve kâr tahminlerini Wall Street hedeflerinin altında tuttu ve müşterilerini siparişleri iptal etmeye zorlayan nihai pazar talebindeki durgun toparlanma nedeniyle tıkandı.

Yatırım firması Edward Jones'un analisti Logan Purk, "2022 mali yılı sonunda Çin, satışların yaklaşık yarısını oluşturuyordu, dolayısıyla TI'ın işleri üzerinde en büyük etkiye Çin sahip" dedi.

Bu haber toplam 729 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler