Commerzbank yıl sonu dolar/TL tahminini yükseltti

Commerzbank yıl sonu dolar/TL tahminini yükseltti

Commerzbank yıl sonu dolar tahminini yüzde 25 artırdı

A+A-

Commerzbank, 2023 yılı sonu dolar/TL tahminini 20'den 25 seviyesine çıkardı, ayrıca 2024 yıl sonu için tahminini ise 30 olarak belirledi.

Bloomberg HT'nin haberine göre, Commerzbank Kıdemli EM Ekonomisti Tatha Ghose, 1 Haziran tarihli raporunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından politika yönü hakkında belirsizliğin ortadan kalktığını ve bu nedenle döviz piyasasının 'bekleme' modunda olmasına gerek olmadığını belirtti.

Ghose, "Bu seçim zaferi, Erdoğan'ın geleneksel olmayan para politikasını sürdürme ve milliyetçi politikalarını muhtemelen anayasa değişiklikleri yoluyla genişletme yeteneğini sağlıyor" dedi ve ekledi: "Türk lirası yeniden değer kaybetmeye başladığından, dövizin enflasyona etkisi yeniden hızlanacak ve bu da - görünürde azalan enflasyonun tersine dönebileceği anlamına gelecek." Ghose ayrıca, "Reel faiz beklentisi kötüleşecek ve bu da döviz kuru kaybını artıracak - bilinen enflasyon-döviz döngüsü - seçim sonrası lira tahminlerimizi büyük ölçüde revize etme sebebimiz bu." şeklinde ifade etti.

"Faiz artırımı da etkili olmayabilir"

Raporda, "Türkiye'nin 2018 ve 2021'deki lira krizlerinde gördüğümüz gibi, politika yapıcıların ne zaman harekete geçeceği (ve değer kaybının ne zaman duracağı) tamamen keyfi olacak çünkü bu giderek daha çok Erdoğan'ın 'tepki fonksiyonu' meselesi haline geliyor" denildi.

Ghose, “Merkez Bankası Başkanı veya Ekonomi Bakanı (şu anda Mehmet Şimşek’in geri dönebileceği yönünde söylentiler var) gibi diğer politika yapıcılar, liranın hızlı bir değer kaybına uğraması durumunda kendi başlarına kurtarma çabaları başlatmak zorunda kalabilir" yorumunu yaptı.

Hükümetin, 2021 sonunda yaşanan benzer bir durumda Kur Korumalı Mevduat ve "liralaşma" stratejisi uyguladığını hatırlatan Ghose, bu tür önlemlerin döviz kurunun "tehlikeli" seviyelere ulaşmasını bekleyeceğini vurguladı. Ghose, "Ortodoks bir politika uygulayıcısı olan Mehmet Şimşek'in sorumluluğu alıp faiz oranlarını artırmasına rağmen, piyasalar bunu Erdoğan rejimi içinde 'geçici' olarak görecek ve bu nedenle faiz artışları liranın değer kaybını engellemede etkisiz kalacaktır (belki birkaç günden fazla)" dedi.

Bu haber toplam 1054 defa okunmuştur
İlgili Haberler