Covid-19 satışları düştü, Pfizer'ın gelirleri eridi

Covid-19 satışları düştü, Pfizer'ın gelirleri eridi

Pfizer, COVID satışlarındaki düşüş nedeniyle gelir tahminini düşürdü, maliyetleri azaltacak.

A+A-

Pfizer Cuma günü tüm yıl gelir tahminini %13 oranında düşürdü ve COVID-19 aşısı ve tedavisinin beklenenden düşük satışları nedeniyle 3,5 milyar dolar değerinde küçülmeye gideceğini paylaştı.

Pfizer, Alman ortağı BioNTech SE ile birlikte Comirnaty aşısını ve tek başına antiviral tedavi Paxlovid'i geliştirdikten sonra 2021 ve 2022 yıllarında rekor gelir elde ederek geçen yıl 100 milyar doları aştı. Geçen yıl bu iki üründen elde edilen gelir 56 milyar doları aştı.

Ancak 2021'den bu yana yıllık aşılama oranları keskin bir şekilde düştü ve aşılar ve önceki enfeksiyonlar nedeniyle nüfus genelinde bağışıklık arttıkça tedavilere olan talep azaldı. Pfizer ve rakipleri bu sonbahar için güncellenmiş bir COVID aşısı satmaya başladı.

Pfizer CEO'su Albert Boura yaptığı açıklamada, "Bilimsel atılımlarımızın küresel sağlık krizinin kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynamasından gurur duyuyoruz" dedi ve ekledi: "COVID için aşılama ve tedavi oranları konusunda daha fazla netlik kazandıkça, talebi karşılamak için uygun arz seviyesini daha iyi tahmin edebileceğiz."

İlaç üreticisi, daha önce 67 milyar ila 70 milyar dolar arasında tahmin ettiği 2023 gelirini şimdi 58 milyar ila 61 milyar dolar arasında beklediğini söyledi. Bu düşüşün yalnızca COVID-19 ürünlerine yönelik beklentilerin düşmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Pfizer, üçüncü çeyrekte 4,6 milyar dolarlık Paxlovid ve 900 milyon dolarlık stok iptali ve aşı için diğer masrafları silmek için 5,5 milyar dolarlık gayri nakdi bir ücret alacağını söyledi.

Şirket, 2024 yılı sonuna kadar yılda en az 3,5 milyar dolar tasarruf sağlamayı hedefleyen maliyet düşürme programının işten çıkarmaları da kapsayacağını belirtirken, kaç kişinin işten çıkarılacağı ya da hangi alanlardan tasarruf edileceği konusunda ayrıntı vermedi. Tasarrufu sağlamak için tek seferlik maliyetin 3 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

New York merkezli şirketin hisseleri genişletilmiş işlemlerde yaklaşık %7 değer kaybetti.

Pfizer, antiviral COVID tedavisi Paxlovid'in satış tahminini, ABD hükümeti tarafından satın alınan 7,9 milyon kürün iadesine izin vermeyi kabul ettiği için, nakit olmayan 4,2 milyar dolarlık gelir iptali de dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyar dolar düşürdü. Şirket daha önce Paxlovid'den bu yıl için yaklaşık 8 milyar dolar gelir bekliyordu.

Pfizer, ABD hükümeti ile yapılan bir anlaşma kapsamında, iade edilen Paxlovid dozları için bir kredinin, ilacı 2028 yılına kadar sigortasız Amerikalılara ve gelecek yılın sonuna kadar hükümetin Medicare ve Medicaid programları kapsamında sigortalı hastalara ücretsiz olarak tedarik etmek için bir programı finanse edeceğini söyledi.

Pfizer ayrıca ABD hükümetine Stratejik Ulusal Stok için 1 milyon kür Paxlovid sağlayacak.

Şirket, ilacın 1 Ocak'ta özel sigortası olan kişiler için ticari olarak kullanılabilir hale gelmesini bekliyor.

Pfizer ayrıca, beklenenden daha düşük aşılama oranları nedeniyle COVID aşısı için tüm yıl gelir beklentilerini yaklaşık 2 milyar dolar düşürdü.

Pfizer, COVID dışı ürünlerinin 2023'te yıldan yıla %6 ila %8 gelir artışı elde etme yolunda ilerlediğini söyledi.

İlgili Haberler