Darbenin vurduğu Ruble toparlanmaya çalışıyor

Darbenin vurduğu Ruble toparlanmaya çalışıyor

Ruble, 15 ayın en düşüğünden toparlanmaya çalışıyor

A+A-

Ruble, Pazartesi günü dolar karşısında yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra toparlandı ve yatırımcıların hafta sonu Rusya'da silahlı paralı askerlerin başarısızlıkla sonuçlanan isyanına ilk kez tepki vermesiyle gün içi tüm kayıplarını telafi ederek güçlendi.

Yevgeny Prigozhin liderliğindeki paralı askerler, Moskova'ya doğru hızlı ilerleyişlerini durduran ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidar üzerindeki hakimiyeti konusunda soru işaretleri bırakan bir anlaşma uyarınca Cumartesi günü gece saatlerinde Rusya'nın güneyindeki Rostov-on-Don kentinden çekildi.

Genellikle ihracatçıların yerel yükümlülüklerini karşılamak için döviz gelirlerini dönüştürdüğü ay sonu vergi ödemelerinden destek alan ruble, Mart 2022'den bu yana en zayıf noktası olan 87,2300'ü gördükten sonra toparlanarak dolar karşısında %0,5 artışla 84,29 seviyesine yükseldi.

Ruble, Euro karşısında %0,5 değer kazanarak 91,92'den işlem görürken, yuan karşısında %0,6 değer kazanarak 11,63'e yükseldi ve her iki para birimi karşısında da iki aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gördükten sonra toparlandı.

Pazartesi günkü ilk düşüş, Rus bankalarının resmi kur olan 90'ın çok üzerinde döviz kuru teklif ettiği hafta sonu döviz talebinin artmasıyla gerçekleşti.

Başbakan Birinci Yardımcısı Andrei Belousov, yaklaşık 15 bölgede döviz talebinin keskin bir şekilde arttığını söyledi.

Belousov, "Ortalama olarak bu oran %30 civarındaydı, ancak nakit para talebindeki en aktif büyüme güney bölgelerinde - Voronej, Rostov ve Lipetsk'in yanı sıra büyük şehirlerde kaydedildi. "Buradaki talep yaklaşık %70-80 oranında arttı," dedi.

 

İlgili Haberler