Deutsche Bank: Rus hisselerinin bir kısmı kayıp

Deutsche Bank: Rus hisselerinin bir kısmı kayıp

Deutsche Bank, müşterilerine kendilerine ait Rus hisse senetlerine artık tam erişim garantisi veremeyeceğini söyleyerek, küresel yatırımcıların ülke şirketlerinde mahsur kalan yatırımlarını kurtarmak için karşılaştıkları zorlukların altını çizdi.

A+A-

Almanya'nın en büyük bankası, 9 Haziran tarihli ve Reuters tarafından görüntülenen bir notta, bankanın Ukrayna işgalinden önce ihraç ettiği depo sertifikalarını (DRs) destekleyen hisselerde bir eksiklik olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Söz konusu hisseler Rusya'da farklı bir depoziter banka tarafından tutuluyordu.

Genelgede Deutsche Bank, söz konusu açığı Moskova'nın yatırımcıların DR'lerin bir kısmını yerel hisse senetlerine dönüştürmesine izin verme kararına bağladı. Söz konusu dönüştürme işlemi Alman bankasının "müdahalesi veya gözetimi" olmaksızın gerçekleştirilmiş ve Deutsche şirket hisseleri ile depo sertifikaları arasında mutabakat sağlayamamıştır.

Rus DR'lerini ellerinde tutmaya devam eden yatırımcılara danışmanlık yapan iki kaynağın Reuters'e verdiği bilgiye göre, bu banka mevduat makbuzu sahiplerini, hakları olan tüm hisselere tam olarak sahip olamayacakları konusunda resmi olarak bilgilendiren ilk büyük banka oldu.

DR'ler, bir banka tarafından verilen ve yerel bir borsada işlem gören yabancı bir şirketteki hisseleri temsil eden sertifikalardır. DR'leri Rus şirketindeki hisselerle takas etmek, paralarını geri alma çabasına yönelik ilk adımdır.

Etkilenen hisseler arasında ulusal havayolu Aeroflot, inşaat firması LSR Group, madencilik ve çelik firması Mechel ve Novolipetsk Steel bulunuyor. Mechel yorum yapmayı reddederken, diğer şirketler Reuters'ın yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Batı'nın yaptırımları ve Rusya'nın karşı önlemleri, siyasi bölünmenin her iki tarafındaki vatandaş ve şirketlerin varlıklarını karaya oturttu. Moskova ayrıca federal bütçeye Washington tarafından "çıkış vergisi" olarak adlandırılan %10'luk bir katkı talep ediyor.

Kremlin ayrıca Nisan ayında iki Avrupalı enerji firmasının Rus iştiraklerine el koyarak, ekonomik ve siyasi çıkarlarını eleştiren şirketler üzerindeki yabancı etkisini azaltma stratejisinin altını çizerek, varlıkları geçici olarak kontrol altına aldı.

Yatırımcı kaynakları, küçük hedge fonlardan büyük küresel varlık yöneticilerine kadar önemli sayıda yatırımcının hala depo sertifikalarını elinde tuttuğunu söyledi.

Çoğu yatırımcı Rus varlıklarını sıfıra indirdi ancak bazıları hala gelecekte değer kazanma umudu taşıyor.

Jeopolitik risk danışmanlık şirketi Scarab Rising'in başkanı Irina Tsukerman, haberlerin sürpriz olmaması gerektiğini söyledi.

Reuters'e verdiği demeçte, "Rusya'da DR'ler, hisse senetleri, gayrimenkul ya da başka herhangi bir finansal varlık olsun, kelimenin tam anlamıyla her şey kırılgan hale geldi" dedi.

Rusya Merkez Bankası konuyla ilgili olarak hemen yorum yapmadı.

Rusya Ulusal Takas Deposu, hisse dönüşümünün Rus mevzuatına uygun olarak gerçekleştirildiğini ve bu mekanizmanın uygulanmasından sorumlu muhasebe kurumu olmadığını söyledi.

Avukatlar ve diğer danışmanlar dönüşüm sürecini "tam bir kaos" olarak tanımladılar.

Hukuk firması Morgan Lewis'in ortaklarından Grigory Marinichev, "Bu bir dereceye kadar çifte sayımla sonuçlandı çünkü Rusya ve yabancı bankalar arasında bir uzlaşma olmadan, bir yatırımcı Rus hisselerini alabilir ve DR'leri hala yabancı bankada tutabilir" dedi.

Bir kaynak, Deutsche Bank'ın tüm Rusya işlerinden çıkma planlarının bir parçası olarak yatırımcıların DR'leri hisselerle takas etmelerine izin verdiğini söyledi.

Bu kişi, bankanın ayrıca, müşterilerin DR'lerini en azından kısmen dönüştürebilmeleri halinde daha iyi bir konumda olabileceklerini belirlediğini de sözlerine ekledi.

Clearstream'e göre JPMorgan & Chase, Citigroup ve BNY Mellon diğer Rus depo makbuzu programlarının çoğunda depo bankası olarak görev yapıyor.

Her üç banka da eksiklik tespit edip etmedikleri konusunda yorum yapmayı reddetti, ancak web sitelerindeki açıklamalara göre mutabakatla ilgili zorluklar nedeniyle defterleri kapalı kalmaya devam ediyor.

Deutsche, genelgesinde, defterlerini daha sonraki bir tarihte uzlaştırabilmesi halinde, daha fazla hisseyi gerçek sahiplerine iade etmeye çalışacağını söyledi.

Ancak, yatırımcılara iade edebileceği hisse satışlarından elde edilen net gelirin muhtemelen mevcut piyasa fiyatından "önemli ölçüde daha düşük" olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Banka, Rusya Hükümeti Yabancı Yatırımları Kontrol Komisyonu'nun bu tür hisselerin "takdir edilen piyasa değerinden en az %50 indirimle" satılmasını şart koştuğunu anladığını söyledi.

İlgili Haberler